• September v ŠKD
        • September v ŠKD

        • 15.10.2021 09:53
        • Aktivity za september 2021
        • Začiatok školského roka bol, hlavne pre tých žiakov, ktorí začali navštevovať našu školu prvý krát, významnou zmenou v ich živote. Nové prostredie, noví učitelia a vychovávatelia, noví kamaráti. Preto bol september mesiacom zoznamovania sa a hľadania si svojho miesta v kolektíve. Niet teda divu, že práve v septembri bola hlavnou témou pre aktivity v ŠKD - Tvorba kolektívnych vzťahov v oddeleniach. Po prázdninách, ktore deti strávili prevažne v rodinách a mimo okruhu svojich spolužiakov, mnohí možno pozabudli, čo ten či onen spolužiak a spolužiačka majú radi, aké majú domáce zvieratá, akému športu sa venujú. Dôležitú úlohu v úvode každého popoludnia v ŠKD mal rozhovor. Deti dostali priestor na to, aby porozprávali všetko, čo by chceli o sebe povedať a zároveň sa dozvedieť o ostatných kamarátoch. Zoznámili sa s pravidlami, ktoré je potrebné dodržiavať v triede, pri obede i na školskom dvore na to, aby sa nestala niekomu krivda na duši či na tele a aby sa všetci v ŠKD cítili príjemne. Nuž ale, poznáte to. Niekedy rozhovor nestačí, lebo slová môžu ísť jedným uchom dnu a druhým von a po prázdninách sa niet čomu čudovať. Naše skúsené pani vychovávateľky a pán vychovávateľ nenechali nič na náhodu a v jednotlivých TOV presne vedeli, ako zapojiť každé dieťa do aktivít, poukázať na jeho jedinečnosť a úlohu v kolektíve. Robili spolu kvízy, súťaže, pracovné listy zamerané na to, aby deti v sebe aj v ostatných videli aj to dobré a pekné, a zároveň sa naučili rozlíšiť zlý úmysel a hlavne vedeli vyjadriť svoj nesúhlas so správaním, ktoré by mohlo ublížiť im či komukoľvek inému.
          Od ťažších tém je potrebné si oddýchnuť a kde inde, ako pri šantení na čerstvom vzduchu. Počasie nám prialo a tak sa deti mohli zabaviť pri florbale i futbale, na hojdačkách, hádzaním lopty do basketbalového koša, štvrtáci si organizovali turnaj v stolnom tenise. Kolektív si utužovali pri naháňačke, schovávačke, či novom fenoméne, akým je počítačová hra hraná v prírode a hlavne bez počítača. Svoje znovuzrodenie zažila aj hra „skákanie gumy“ a neskákali ju len dievčatá. Chlapci sa tiež nedali zahanbiť rovnako, ako pri skákaní cez švihadlo.
          Dobre vyšantené deti sa opäť v triedach s radosťou pustili do ďalšej činnosti. Pripomenuli sme si Medzinárodný deň Eura, Európsky deň jazykov, vyrobili záložky pre deti zo spriatelenej školy ZŠ Bílovice (ČR) na tému Jeseň a keďže v tom ročnom období zvykne fúkať silný vietor, triedy sa zaplnili veselými šarkanmi. Niektoré sa trblietali, iné usmievali, vyrobené boli z papiera ale i z recyklovaných a nepotrebných igelitových tašiek, slamiek či trička, ktoré by inak skončili na skládke odpadu. Ak by ste si mysleli, že Medzinárodný deň Eura a Európsky deň jazykov je pre deti ťažká téma, mýlite sa. Deti si s ňou hravo poradili a naučili sa, že ľudia si môžu porozumieť, aj keď nerozprávajú rovnakým jazykom, aj to, že je dôležité si vedieť v obchode vypočítať, koľko majú zaplatiť za nákup a koľko im má pani predavačka vydať peňazí. Veď aj ona je len človek, a pomýliť sa môže každý.


          Ako vidíte, nezaháľali sme ani jeden týždeň a sľubujeme vám, že ani v ďalšich tak robiť nebudeme. Iste, aj my a hlavne vaše deti to majú v tomto pandemickom období ťažké, no keď sa chce, spôsob sa nájde. Príkladom toho je práca tretiakov zo 7. a 8. oddelenia, ktorí našli spôsob, ako spraviť jedno spoločné dielo bez toho, aby porušili protipandemické opatrenia. Určite ho v našej galérii neprehliadnete. Z tém ktoré sme s vašimi deťmi preberali, a bolo ich omnoho vac, sme vyzdvihli tie, ktoré sme mali spoločné.

           

          Tešíme sa na október!

           

          Fotky k našej činnosti nájdete tu: Fotoalbum september 2021

          Video o spolupráci 3.A a 3.B v ŠKD nájdete tu: Video 3.A a 3.B

        • Naspäť na zoznam článkov