• Súťaž v tvorbe projektov v anglickom jazyku

          • Žiaci 5., 6. a 7. ročníka vytvorili počas tohto školského roka množstvo originálnych a prepracovaných projektov v anglickom jazyku. Medzi spracovanými témami boli sviatky, jedlo, zvieratá či opis pracovného postupu.

            Vybrať najlepší alebo najkrajší projekt by bolo takmer nemožné, ocenení teda boli viacerí žiaci.

            Všetkým žiakom, ktorí sa do tvorby projektov zapojili, ďakujeme, oceneným blahoželáme a tešíme sa na ďalšie žiačke diela v budúcom školskom roku.

             

            Tím cudzích jazykov

          • Súťaž English Star

          • English Star je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožňuje žiakom porovnať si svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl zábavnou formou, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie.

            Do tohto ročníka súťaže sa zapojilo 45 žiakov našej školy. 20 žiakov dosiahlo úspešnosť viac ako 90%, 2 žiačky podali dokonca stopercentný výkon. Boli to Dominika Nociarová z 3.A a Karolína Klinerová z 9.A. Všetci súťažiaci získali diplom s vyhodnotením testu, darčekovú poukážku, pero a Dominika s Karolínou navyše tašky s logom súťaže.

            Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a prajeme im množstvo úspechov v ďalšom štúdiu cudzích jazykov.

             

            Tím cudzích jazykov

          • Výlet do Ekoparku v Piešťanoch

          • Naši tretiaci navštívili pred koncom školského roka Ekopark v kúpeľnom meste Piešťany. V prvej časti nám naša sprievodkyňa predstavila zvieratá, ktoré tu našli svoj domov. Niektoré z viac ako 100 zvierat, ktoré tu žijú, sme mali možnosť prezrieť si úplne zblízka. Nepochybne obrovským zážitkom pre deti bola možnosť kŕmiť papagáje. Mali možnosť prejsť sa medzi zvieratami, či už netopiermi, morskými prasiatkami, lamami, kozami, zajačikmi...

            Veľkú zábavu sme si užili na obrovskom ihrisku s trampolínami, preliezkami, šmykľavkami. O takom ihrisku sa nám ani nesnívalo!

            Celý deň vrátane počasia sa nám vydaril na jednotku s hviezdičkou a už teraz sa tešíme na podobné zážitky v budúcom školskom roku.

            Kolektív 3.A, 3.B, 3.C

          • Projekt parťáci

          • Náš projekt Parťáci sa v komto roku ukončil vzájomným obdarovaním. 

            ŠIKOVNÉ PIATAČKY z 5.B priniesli obrázky motýľov a včielok s povzbudivým prianím do 2.ročníka. A čo na to prváci? Žiaci z 1.A ich obdarovali knihou do triednej knižnice (Ako vychovať z rodičov superstar) a potešili ich predstavením Smelý kráľ a Kuchár Michal. Vznikol i nejeden Guľko Bombuľko. Ďakujeme za skvelý nápad a dúfame v pokračovanie tohoto milého projektu. 

            Mgr. Janka Almášiová

          • Jún

          • Leto prišlo a  s ním tiež

            sviatok detí, čo viac chceš?

            Tanec, slnko, súťaže,

            dieťa šikovné to dokáže.

            Nielen šport je zábava,

            keď o  šteňa sa postaráš,

            získaš okrem kamaráta,

            dobrý návyk v cene zlata.

            Ocko ten sa poteší,

            že neťaháš ho za uši.

            Spolu veľa srandy máte,

            tie chvíle si užívate.

            Aj ockovia si od detí,

            darček vzali dojatí.

            Jún je mesiac posledný

            a školský rok ukončil.

            Jeho záver deti žili

            vo svete hier a fantázii.

            Oddýchnuť si zaslúžia,

            aby opäť v septembri,

            energiou zažiarili.

        • Turnaj vo vybíjanej o majstra našej školy
          • Turnaj vo vybíjanej o majstra našej školy

          • V našej škole sa v dňoch 13.6. - 19.6.2023 uskutočnil Turnaj vo vybíjanej o majstra školy ZŠ Miloslavov. Turnaja sa zúčastnilo 6 tried druhého stupňa, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Družstvá, ktoré v základných skupinách skončili na druhých miestach hrali celkove o 3. miesto a víťazné družstvá finále. Na treťom mieste sa po výborných výsledkoch umiestnila trieda 7.B a celkovým víťazom sa stala najlepšie hrajúca trieda 7.A, ktorá vo finále porazila triedu 6.A. 

            Všetkým zúčastneným družstvám ďakujeme a víťazným družstvám gratulujeme!!!

             

            Mgr. Miroslav Barančík

        • Aktivity školského parlamentu
          • Aktivity školského parlamentu

          • V minulom školskom roku bol v našej škole ustanovený Školský parlament, ktorý aj v tomto školskom roku pokračoval, s plným nasadením jeho členov, vo svojej aktívnej práci.

            V septembri 2022 boli v jednotlivých triedach zvolení zástupcovia, ktorí sa potom pravidelne zúčastňovali našich stretnutí, pracovali v prospech záujmov svojich tried a v podstate i celej školy.

            Školský parlament naďalej spolupracoval so žiakmi zo školského rozhlasu (TEA3) a výrazne pomohol žiakom 6.B triedy naštartovať školskú televíziu – Miloslavíziu.

            V spolupráci s učiteľkami anglického a slovenského jazyka sa nám podarilo v budove 2. stupňa vybudovať čitáreň, ktorá bola pre žiakov otvorená každá deň cez veľkú prestávku. Celý školský rok bola žiakmi efektívne využívaná.

            Členovia  žiackeho parlamentu navrhli zorganizovať športové súťaže, ktoré sa napokon  v našej škole zorganizovali – florbalový turnaj pre chlapcov a súťaž vo vybíjanej pre dievčatá.

            Zástupcovia z 8.A triedy navrhli zrealizovať na chodbách tzv. žiacke hliadky, ktoré začali pracovať v decembri a fungovali nepretržite až do konca školského roka. Hliadky mali úspech, žiaci sa do nich aktívne zapájali a dozor na chodbách vykonávali naozaj poctivo.

            V marci sa zasadnutia žiackeho parlamentu zúčastnila aj pani riaditeľka, s ktorou žiaci prediskutovali témy, ktoré ich najviac zaujímajú. Pani riaditeľka im zároveň predstavila vízie našej školy do blízkej budúcnosti.

            Žiaci ôsmeho ročníka začali (v spolupráci s pánom Krajmerom) pracovať na príprave virtuálnej prehliadky našej školy (exteriér a aj interiér).

            Členom Školského parlamentu ležali na srdci mnohé veci, ktoré sa nám napokon aj podarilo v spolupráci s vedením školy zrealizovať.

            Poslednou aktivitou nášho Školského parlamentu bola prezentácia určená štvrtákom, ktorú pripravili žiačky Ema Lila Slováková a Gréta Volková zo 6.B a Beáta Mikulcová zo 6.A. Vo svojej prezentácii im bližšie vysvetlili, čo ich čaká na 2. stupni, priblížili im najväčšie rozdiely medzi 1. a 2. stupňom a poradili ako sa pripravovať na vyučovanie, alebo ako aktívne tráviť voľný čas.

             

            Touto cestou by som chcela poďakovať všetkým zástupcom tried, ktorí sa aktívne podieľali na práci v Školskom parlamente, a pevne verím, že aj budúci školský rok budeme spolu usilovne pracovať a podarí sa nám zrealizovať ďalšie zaujímavé nápady.

             

            Mgr. Kornélia Kandrová, koordinátor žiackeho parlamentu v ZŠ Miloslavov

        • Dopravné ihrisko a výlety
          • Dopravné ihrisko a výlety

          • Dňa 16.6.2023 sa deti z našej školy zúčastnil  výučby dopravnej výchove na dopravnom ihrisku v Galante. Jazdili na bicykloch a kolobežkách, zažívali dopravné situácie ako keby boli na ceste. Museli dodržiavať pravidlá cestnej premávky, dopravné značky a signály. 

            Dostávali aj pokuty, ak porušili dopravné predpisy. Po tejto “vyučovacej hodine” sa zaslúžene presunuli na koncoročný výlet. Jedna skupina šla do Ekoparku Relax a druhá do Včelárskeho skanzenu…všetci si to dosýta užili a videli veľa zaujímavých vecí a miest.

             

            triedne učiteľky 1.C, 2.A, 2.B, 2.C triedy

        • Rovesnícke vyučovanie
          • Rovesnícke vyučovanie

          • V mesiacoch máj a jún sa žiaci druhého stupňa (takmer všetky triedy) v rámci predmetu etická výchova zúčastnili tzv. rovesníckeho vyučovania. Postupne jednotlivé triedy chodili na prvý stupeň, a to do družiny, prípadne na hodiny anglického jazyka. Toto rovesnícke vyučovanie prinieslo veľa úsmevných momentov a mnoho zážitkov pre všetkých. Menšie deti dostali možnosť stretnúť sa a porozprávať sa s deťmi na druhom stupni a aj trochu povyzvedať, ako to na druhom stupni chodí, aké majú deti obľúbené predmety, čo sa učia, akých majú obľúbených učiteľov, atď. Najväčší úspech mala magnetická stavebnica, s ktorou sa deti spoločne pohrali na záver vyučovacej hodiny. Veľké ďakujem patrí p. Saške Barančíkovej, ktorá nám to celé umožnila a spolu s triedami prvého stupňa vrúcne privítali našich „veľkáčov“.

            Mgr. Zuzana Greš, PhDr. Alexandra Barančíková

        • Zbierka pre útulok
          • Zbierka pre útulok

          • V uplynulých dvoch týždňoch prebiehala na našej škole milá aktivita "Zbierka pre útulok". Nápad zrealizovať zbierku vznikol pred dvomi rokmi v zime, keď sme mali v ŠKD týždeň domácich miláčikov a spomenuli sme aj zvieratká v útulku. Deti sa ihneď nadchli pre "dobrú vec", a tak dobrovoľnú zbierku pre opustené zvieratká realizujeme pravidelne každý rok.

            Tento rok sme náš týždeň domácich miláčikov obohatili o aktivitu so živými zvieratkami, kde si deti mali možnosť názorne pozrieť ako sa o domácich miláčikov správne starať, čo robiť, keď nájdu opustené zvieratko a retriever Muffin im predviedol výcvik poslušnosti. Pani vychovávateľka Sonička so svojou čivavkou Eibi najviac potešila najmenších, nevedeli sa na malého psíka vynadívať. Určite mnohí doma v ten večer prosíkali, že chcú psíka. Sme radi, že aj tento rok sa nám zbierka vydarila a do Šamorína putovalo plné auto rôznych dobrôt a potrebných vecí pre psíkov a mačičky. Zvieratká v útulku nás víttali hlasným štekotom a jeden psík sa ihneď pustil do skúmania dobrôt, ktoré sme im priniesli.

            Všetkým ďakujeme za príspevky a tešíme sa ako urobíme zvieratkám radosť aj o rok. 

            Mgr. Soňa Slavkayová, PhDr. Alexandra Barančíková

        • Výlet do Viedne
          • Výlet do Viedne

          • Dňa 12.06.2023 sa žiaci deviateho ročníka a 8.B vybrali na výlet do Viedne. Prvým cieľom cesty bolo Technické múzeum vo Viedni. Na niekoľkých tematicky rozdelených podlažiach nás čakalo množstvo rôznych dopravných prostriedkov, strojov a technických vymožeností. Druhý cieľ bola čokoládovňa Hauswirth v Kittsee, kde sme sa dozvedeli všeličo o jej histórii a prevádzke. Odniesli sme si odtiaľ veľa chutných dobrôt a čokolády. Výlet sa nám veľmi vydaril a obohatil nás o nové zážitky.

             

            Mgr. Miroslav Barančík

        • Rozlúčka deviatakov
          • Rozlúčka deviatakov

          • Našim deviatakom sa to už kráti. V júni sa už učia málo, preto sme využili časť jedného dopoludnia a pripravili sme im malú rozlúčku s darčekom a občerstvením na ihrisku v Alžbetinom Dvore. Zaželali sme im len to najlepšie do novej životnej etapy a pripomenuli sme im, že každý z nich je jedinečný a aj prípadný malý neúspech znamená šancu na novú, inú cestu. Decká si čas strávený na ihrisku užili, zabavili sa a zašportovali si.

            Pevne veríme, že každý z nich zažil na našej škole prevažne príjemné chvíle a bude na obdobie strávené na našej škole spomínať s úsmevom.

            Mgr. Zuzana Gondová, PhDr. Alexandra Barančíková, Mgr. Miroslav Barančík

        • Máj
          • Máj

          • Pučia stromy,

            aj vzduch vonia,

            bzučia o tom včeličky,

            veď to ozaj všetci vieme,

            že sviatok mali mamičky.

            Tak im tie ich dietky milé,

            prichystali pekné chvíle.

            Vyrobili darčeky,

            zaspievali a predniesli

            pesničky aj básničky.

            Vonku zatiaľ kvapky dažďa

            umývali kvety, kríky,

            jarný vietor osušil ich,

            aby pre nás pekne kvitli.

            Deti sa z nich tešili,

            keď v altánku našej školy

            pekné knižky čítali.

            Celý máj sa deti vaše

            ako včielky snažili,

            aj skupinách pracovali

            a svojimi úspechmi,

            navzájom sa  chválili.

            Pochváliť sa chcú aj vám,

            preto sme sa fotili.

            Tie najlepšie z aktivít

            do galérii vešali.

        • Návšteva inovačného centra
          • Návšteva inovačného centra

          • Žiaci 8.A triedy na Deň detí navštívili inovačné centrum spoločnosti Atlas Copco s.r.o. v Bratislave. Táto firma patri medzi celosvetových lídrov vo výrobe montážnych technológií a v Bratislave má jedno z viacerých technologických centier.

            V inovačnom centre nás privítal 5-členný tím spoločnosti. Jednotliví pracovníci nám vysvetlili svoje pracovné pozície a povedali nám o svojej firme základné informácie, ktorá v tomto roku oslavuje 150. výročie vzniku.

            Potom sa žiaci rozdelili do dvoch skupín a presúvali sa po piatich stanovištiach. Na každom stanovišti  sa oboznámili ako sa vyrábajú rôzne typy výrobkov - mobilné telefóny,  benzínové motory, práčky,  lode, lietadlá. Žiaci si nadšene vyskúšali montáž najmenších skrutiek v mobilných telefónoch, montáž skrutiek v benzínových motoroch až po skrutkovanie najväčších skrutiek vo veterných elektrárňach, ktoré prebehlo pod dozorom vyškolených expertov spoločnosti Atlas Copco. Nakoniec nasledovalo krátke zhrnutie, kde žiaci prezentovali, čo sa im najviac páčilo a čo ich najviac zaujalo.

            Verím, že exkurzia je pre žiakov prínosom pri rozhodovaní sa - kam na strednú školu - pričom mali možnosť zároveň vidieť najnovšie technologické postupy výroby.

             

            Ing. Ildikó Eštoková

        • Učíme sa navzájom
          • Učíme sa navzájom

          • Na Deň detí sa v 3.B opäť vyučovalo netradične. Zatiaľ čo v minulých týždňoch mali možnosť učiť u nás rodičia, tentokrát sme si vyskúšali rovesnícke vyučovanie. Lukáš Vatrál, žiak 9.B triedy, aktívny člen školskej kapely a vášnivý hudobník, bol ochotný obetovať svoj voľný čas a prišiel nám odovzdať svoje poznatky na hodine hudobnej výchovy. Priniesol so sebou nielen vzácne husle po svojej prababičke, ale aj úplne nový saxofón. Deti sa dozvedeli, že sláčik je vyrobený z vlasov konského chvosta a pred hraním je potrebné ho premazať kolofóniou (prípravok vyrobený z borovicovej živice). Zistili sme, na čo nám na saxofóne slúži jazýček, kde sa na husliach nachádza kobylka, a že struny nie sú jednoduché kovové drôty. Mali sme možnosť vypočuť si pár tónov saxofónu i maďarský čardáš zahraný na husliach. Na záver si žiaci mohli hudobné nástroje prezrieť a odfotografovať sa s nimi.

            Sme Lukášovi veľmi vďační, že nám odovzdal svoje cenné informácie a aj naďalej chceme podporovať rovesnícke vyučovanie. Veď kto nám lepšie rozumie, vie nás pochopiť a od koho sa nám najjednoduchšie prijímajú nové informácie a poznatky ako od našich priateľov a rovesníkov?

            Daniela Bahnová, Romana Pirih

        • (Ne)spokojný slimáčik Slávko
          • (Ne)spokojný slimáčik Slávko

          • Na Deň detí prijala pozvanie do našich prváckych tried autorka knihy (NE)SPOKOJNÝ SLIMÁČIK SLÁVKO Linda Liliková. Kniha je zameraná na spoznávanie duševnej pohody i životného optimizmu. Okrem iného má kniha pomôcť ľahšie si poradiť aj s nečakanými životnými situáciami. Interaktívne čítanie bolo doplnené rôznymi aktivitami pre deti. 

            Mgr. Svetlana Panenková 

          • Plavecký výcvik

          • Naša škola pripravila v spolupráci so Sport Academy Swimming & Waterpolo o.z. plavecký kurz pre žiakov piateho a šiesteho ročníka v priestoroch plavárne Wellnessu Kačín. Plavecký kurz prebiehal od  25.4. do 24.5.2023 a celkove sa kurzu zúčastnilo 55 žiakov, ktorí si vylepšili svoje plavecké zručnosti, naučili sa nové plavecké techniky, upevnili si priateľské väzby alebo si po prvý krát zaplávali v 25 metrovom bazéne so 4 dráhami. Všetci účastníci plaveckého kurzu boli nadšení, spokojní a už sa tešia na ďalšie podobné aktivity, ktoré naša škola plánuje do budúceho školského roka.

             

            Mgr. Miroslav Barančík

        • Návšteva francúzskej reštaurácie
          • Návšteva francúzskej reštaurácie

          • Tento školský rok sa na našej škole začal prvýkrát učiť francúzsky jazyk. Žiaci 7.A a 7.B celý rok poctivo pracovali, objavovali tento krásny jazyk, ale aj sa potrápili, a preto za odmenu dostali možnosť užiť si kráľovské raňajky v reštaurácii Chez Balzac v Bratislave. Samotná reštaurácia má vo svojom logu latinské „Incipit vita nova“ – tu začína nový život a pre nás to bol nový zážitok, ktorý nám sprostredkoval majiteľ reštaurácie, p. Ľubomír Jančok, za čo mu patrí obrovské ďakujem.

            Prijal deti s radosťou a pripravil im neopakovateľné zážitky, nielen vizuálne, ale aj chuťové. Deťom spolu so šikovnými pekárkami ukázali, ako sa pečú pravé francúzske bagety a dostali aj možnosť vlastnoručne si vyrobiť croissant a pain au chocolat (v preklade čokoládový chlebík). Táto aktivita deti nesmierne bavila. Neskôr nás pán majiteľ usadil v salóne Versailles, kde deti ochutnávali voňavé a nadýchané francúzske pečivo s čajom. Zároveň sa naučili, ako majú páni usádzať dámy pri stole, ako sa správne konzumuje bageta, ako používať príbor a naučili sa aj nejaké slovíčka vo francúzskom jazyku. Ema s Adamom dokonca vyhrali aj knihu za správne odpovede od p. Jančoka, ktorý je zároveň aj autorom niekoľkých kníh.Verím, že tento krásny deň plný nových zážitkov zanechal v deťoch dojem a s vervou sa ďalej budú učiť nielen francúzsky jazyk, ale budú spoznávať aj francúzsku kultúru a gastronómiu.

            Mgr. Zuzana Greš

        • Výlet tretiackych tried do Bratislavy
          • Výlet tretiackych tried do Bratislavy

          • V stredu, 31. mája, sa žiaci 3.A a 3.B zúčastnili výletu do Bratislavy. Program mali ozaj pestrý. Našou prvou zastávkou bol Bratislavský hrad, kam sme sa dostali pešo z vlakovej stanice. Prezreli sme si barokovú záhradu, ktorá je od roku 2016 súčasťou hradu a pripomína záhradu z čias Márie Terézie.

            Odtiaľ sme sa vydali na Veľvyslanectvo Slovinskej republiky. Prezreli sme si priestory zastupiteľského úradu a dozvedeli sme sa, akú prácu vykonáva takáto inštitúcia a aká je úloha veľvyslanca.

            Následne sme sa osviežili zmrzlinou a potom pešo presunuli cez most SNP, kde nás čakal najvytúženejší cieľ výletu - v kine v Auparku sme si pozreli film Super Mario Bros. Zážitok našich detí umocňovala aj skutočnosť, že sme mali celé kino iba pre seba.

            Unavení a plní zážitkov sme sa vrátili domov a tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity.

            Lenka Lehutová, Daniela Bahnová, Tomáš Mišejka, Romana Pirih