• Šachový turnaj v Bratislave
          • Šachový turnaj v Bratislave

          • V stredu (20. marca 2024) sa na šachovom turnaji, konanom v klubovni šachového klubu ŠK Slovan Bratislava, zúčastnili aj naši žiaci - Naďa Janíčková a Bruno Kandra (obaja 7.A trieda), pod vedením pána RNDr. Rafaela Tománeka, ktorý zároveň vedie v ZŠ Miloslavov šachový krúžok pre žiakov. V turnaji medzi sebou súťažili šachisti nielen v rôznych vekových kategóriách, ale aj rôznej úrovne (podľa medzinárodného šachového ratingu) - od šachistov začiatočníkov až po tých, ktorí hrajú šach v extralige.
            Našim šachistom sa v niekoľkých partiách s oveľa skúsenejšími šachistami vcelku darilo a odchádzali z turnaja niele spokojní, ale hlavne bohatší o skúsenosti, ktoré pre nich majú nesmiernu hodnotu.
            Za reprezentáciu školy im ďakujeme.

            PhDr. Martin Kandra, PhD.

        • Workshop a bowling: Deň plný učenia a zábavy
          • Workshop a bowling: Deň plný učenia a zábavy

          • Dňa 12.3.2024 strávila trieda 5.C nezabudnuteľný deň plný učenia a zábavy. Ráno sme sa zúčastnili workshopu na tému "Radosť spolupracovať" v Ludus Academy v Bratislave, kde sme prostredníctvom interaktívnych hier posilnili náš tímový duch a komunikačné zručnosti. Hry a aktivity nám ukázali, aké dôležité je vedieť spolupracovať a podporovať sa navzájom.

            Potom sme sa presunuli do Bowlingového národného centra, kde sme mali možnosť preniesť naše tímové zručnosti do praxe. Bowling bol skvelou príležitosťou na uvoľnenie a posilnenie priateľstiev.

            Tento deň nebol len o zábave, ale aj o získavaní cenných skúseností, ktoré nám pomôžu nielen v škole, ale aj v každodennom živote. Bola to skvelá príležitosť posilniť náš kolektívny duch.

            Mgr. Viktória Horná

        • Stretnutie s veľvyslancom Poľskej republiky
          • Stretnutie s veľvyslancom Poľskej republiky

          • Poznávanie nepoznaných krajín a iných kultúr bolo pre človeka vždy zdrojom nových poznatkov, informácií a inšpirácií.

            My, žiaci 3.B sme sa chceli dozvedieť veľa nového o našej severnej susednej krajine Poľsku. Vycestovali  sme preto vlakom 1.3.2024 na vopred dohodnutú exkurziu, na Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave.

            Stretnutie s pánom veľvyslancom  Maciejom Ruczajom  bolo veľmi zaujímavé a tiež prínosné. Odpovedal nám na všetky položené otázky. Dozvedeli sme sa prečo je ambasáda a konzulát potrebná a dôležitá, na čo slúži, čo je jej cieľom. Hovoril o hlavnom meste Varšave.  O meste  Krakov porozprával povesť o Drakovi, o Soľnej bani vo Wieliczke a tiež o krásnych piesočných plážach pri Baltskom mori v Gdaňsku.

             Ako prejav vďaky za príjemne strávený čas, zaujímavé poznatky a sladké pohostenie sme zarecitovali  básne, zaspievali piesne. Na pamiatku sme pánovi veľvyslancovi podarovali malý obraz, ktorý sme sami namaľovali.

            Cestou naspäť sme sa ešte zastavili pri niektorých historických pamiatkach, o ktorých sme pripravovali projekty na Vlastivede.  

            M.Madziková, V. Šulková, žiaci 3.B

        • Február
          • Február

          • Druhý polrok školského roka sme v ŠKD začali veselo. Počas karnevalu, o ktorom ste už na stránke našej školy čítali, sa deti hrali hry v ktorých si preverili svoju jednotu, súdržnosť a tímového ducha. V téme „Hra ako utužujúci prvok detských vzťahov“ sa niesol celý mesiac. V jednotlivých oddeleniach sa deti zoznámili s kolektívnymi hrami našich predkov a verte neverte, páčili sa im. Do súčasnosti ich však preniesli moderné edukačné spoločenské hry a stavebnice, vtipné slovné hry či rôzne druhy kolektívnych športov.

            Hrou nazývame činnosť na zábavu. Zábavné je pre mnohé deti spoločné tvorenie a skrášľovanie svojich tried. A akým tvorením sa zabávali vo februári? V prvej polovici mesiaca deti vyjadrili svoju lásku výrobou pozdravov ku dňu sv. Valentína i pekných darčekov v tvare srdiečok.

            V druhej polovici počasie pripomínalo skorý nástup jari, sprevádzaný príjemným štebotom jarných vtákov. Povedali sme si, prečo ich nemať aj vnútri? A tak sa v triedach objavili vtáci z roliek toaletného papiera, krásne vyfarbené spevavce ozdobili nejedno okno. Sedia tam na papierových konároch i poletujú okolo jarných voňavých kvetov, snežienok, sedmokrások aj tulipánov. Prvé včielky sa objavili na okne na poschodí hlavnej budovy. Okrem vtákov a kvetín sa prebudili drobné tvory, cez zimu ukryté pod zemou - mravce. Aj tie si deti spolu s mraveniskom preniesli do tried. Samozrejme nie živé, ale vytvorené z papiera.

            Prebúdzajúca sa príroda dáva priestor tvorivosti. Rozmanité farby, vône, milé tváričky mláďatiek, to všetko nás bude čakať v nasledujúcom mesiaci.

            V galérii nájdete okrem krásnych koláží februárových detských prác, aj malú ukážku prvých poslov jari.

             

        • Varili sme - nadobúdanie zručností vo vyučovaní predmetu technika
          • Varili sme - nadobúdanie zručností vo vyučovaní predmetu technika

          • O tom, že naši starší žiaci sa vedia v kuchyni zvŕtať, sme sa presvedčili počas vyučovacích hodín techniky, v rámci ktorých dievčatá 7.B, dievčatá a chlapci 7.A, 8.A, 8.B a chlapci 9.A triedy pripravili rôzne druhy jedál.

            Žiaci si ukuchtili zeleninové šaláty s chutnými zálievkami, toasty so syrom a šunkou či vajíčkom, tortily plnené šťavnatým kuracím mäsom, wafle so šľahačkou a ovocím, palacinky na sladko aj na slano a chrumkavé kuracie stripsy.                                                                                                                               

            Bolo zrejmé, že nátierky ako bryndzovú, tuniakovú, mrkvovú či vajíčkovú zvládnu hravo. U ôsmakov mal úspech jahodový cheescake a tiramisu, na ktorých si svorne pochutnali. Deviatakom najväčší hlad zahnala praženica.

            Každý zo zúčastnených žiakov sa pričinil o výborný výsledok a spolužiaci navzájom ochutnali všetky kulinárske výtvory.

            Napriek tomu, že cestoviny a mäso do "burgrov" sa nám nepodarili, neodradilo nás to.

            A radosť pri obracaní palaciniek vo vzduchu určite za vynaloženú snahu stojí.

            Dobrú chuť  :-)

             

            Ing. Jana Habánová

        • Projekt o zdravej výžive – návšteva Zdravýživky v našej škole
          • Projekt o zdravej výžive – návšteva Zdravýživky v našej škole

          • V našej škole dávame pravidelne dôraz na zdravú výživu našich detí. Okrem iných podujatí sa tejto problematike pravidelne venujeme v rámci týždňa zdravej výživy, ktorý sa každoročne koná v októbri.

            Tentokrát našu školu navštívila PhDr. Mgr. Petra Vadovičová, PhD., vedecká pracovníčka, pedagogička a výživová poradkyňa, autorka projektu o Zdravýživke, ktorá žiakom prvého stupňa predstavila význam zdravej výživy a pohybu pre naše telo. Naši žiaci sa tak v rámci predstavenia mohli dozvedieť o zdravých potravinách, ktoré pozitívne vplývajú na našu črevnú mikroflóru a tým aj na našu imunitu. V rámci interaktívneho predstavenia si žiaci upevnili vedomosti o etikete stolovania a o správnom zložení jednotlivých chodov počas dňa. 

            Stretnutie so Zdravýživkou absolvovali naši žiaci už predtým – v knižnej forme. Knižka Petry Vadovičovej Zdravýživkine dobrodružstvá obohatila knižnicu každej triedy prvého stupňa pred jej návštevou a nepochybne bude zdrojom inšpirácií aj pre ďalšie diskusie medzi žiakmi a vyučujúcimi v tejto oblasti.

            Tejto nepochybne dôležitej téme sa budeme venovať aj naďalej v rámci environmentálnej výchovy, ktorá je jednou z priorít našej školy.

            Mgr. Denisa Kmec, koordinátorka Zelenej školy, Mgr. Romana Pirih

        • Žiacky projekt - Sopky
          • Žiacky projekt - Sopky

          • Žiaci 5.C počas hodiny predmetu geografia prezentovali svoje projekty, kde znovu využili svoju kreativitu a vytvorili na školskom dvore ,,ohnivý kruh“ z vlastnoručne vyrobených sopiek rozličných tvarov a veľkostí.

            Pre tvorbu projektu si žiaci zvolili ľubovoľnú sopku z rôznych častí sveta. Repliky sopiek vyrobili z bežne dostupných materiálov. Použili papier, kuchynské utierky, alobal, polystyrén, plastové fľaše, farby a ďalšie výtvarné pomôcky.V úvode prezentácie žiaci predstavili svoju sopku, uviedli jej názov, polohu, nadmorskú výšku a vysvetlili jej geologické charakteristiky. Niektorí žiaci si naštudovali aj zaujímavé fakty či pútavé príbehy.

            Okrem prezentovania svojich sopiek si taktiež pripravili simulácie sopečných erupcií.Pomocou jednoduchých domácich prostriedkov, ako sóda bikarbóna a ocot, ukázali proces vystupovania magmy z hlbín Zeme na jej povrch, kde vytvára charakteristický sopečný kužeľ.

            Projekt žiakov 5.C bol nielen vzdelávacím zážitkom, ale aj príkladom toho, ako môže kreatívny prístup k vzdelávaniu obohatiť naše hodiny a inšpirovať žiakov k tvorbe ďalších podobných projektov.

            PaedDr. Magdaléna Tekeliová

        • Rovesnícke učenie
          • Rovesnícke učenie

          • Žiačky 4.C triedy Marína  a  Mia si vyskúšali ako  je  to učiť svojich spolužiakov a iných žiakov v  triede  2.C,  3.B a 3.A. Na vyučovanie si všetko pripravilii a mohlo začať vyučovanie. Vybrali si tému - Naše Slovensko, pripravili si prezentáciu o mestách od Tatier k Dunaji a tiež pracovný list na vyfarbovanie. Žiakom sa to páčilo, dozvedeli sa nové informácie a štvrtáčky  si vyskúšali učiť...bola to obojstranná spokojnosť a výborná skúsenosť.

             

            Glombíková M.

        • Stretnutie členov školského parlamentu so starostom obce p. Milanom Baďanským
          • Stretnutie členov školského parlamentu so starostom obce p. Milanom Baďanským

          • Dňa 20.2.2024 sa žiaci našej školy, ktorí sú zároveň volenými členmi školského parlamentu, zúčastnili stretnutia so starostom našej obce – pánom Milanom Baďanským. Na spoločnom stretnutí ich najprv oboznámil s fungovaním obecnej samosprávy a priblížil im proces spolupráce s obecným zastupiteľstvom – poslancami obce. Následne mu žiaci kládli rôzne otázky, na ktoré im veľmi rád odpovedal a zároveň ich poinformoval nielen o momentálnych výzvach, na ktorých obec pracuje, ale aj o pretvrvávajúcej spolupráci s ich školou a víziách, ktoré do budúcnosti by chcela obec pre svojich občanov zrealizovať.

            Žiaci odchádzali z tohto stretnutia nielen s novými poznatkami o fungovaní komunálnej politiky obce, ale aj spokojní, že im na ich otázky pán starosta odpovedal priamo a s množstvom doplňujúcich zaujímavých informácií.

            Mgr. Kornélia Kandrová, koordinátorka žiackeho parlamentu ZŠ Miloslavov

             

        • Návšteva Prírodovedného múzea SNM v Bratislave
          • Návšteva Prírodovedného múzea SNM v Bratislave

          • Príroda bola pre človeka od nepamäti zdrojom nápadov a inšpirácií. 

            O tom aká je príroda úžasná, tajomná a nádherná sa mohližiaci zo záujmového EKO krúžku presvedčiť v Prírodovednom múzeu SNM v Bratislave.

            Múzeum ponúka návštevníkom niekoľko expozícií, ktoré sme mali možnosť spolu vidieť: 

                                  Biodiverzita Zeme

                                  Biodiverzita Slovenska 

                                  Príbeh života na Zemi

                                  Antropológia

                                  Klenoty Zeme

             

            Prírodovedné múzeum sa zameriava na dokumentáciu živej a neživej prírody. Žiaci mali možnosť vidieť horniny a minerály, ich pôvod,  priebeh vývoja živočíšnych aj rastlinných druhov, model Zeme a mnoho iných zaujímavostí, ktoré nielen upevnili ich získané vedomosti z biológie, ale ich i obohatili o mnoho iných poznatkov.  

            Zbierka obsahuje viac ako 2 500 000 kusov, jedna časť je vystavená v trvalých expozíciách a ďalšia je prezentovaná pri rôznych výstavných podujatiach. 

            Ozdobou múzea je rekonštrukcia mamuta srstnatého v skutočnej veľkosti (dĺžka 4 m a výška 3,5 m). 

            Návšteva múzea sa nám veľmi páčila a obohatila nás o množstvo získaných poznatkov. Milovníkom prírody môžeme Prírodovedné múzeum v Bratislave vrelo odporučiť.

             

             

            Mgr. Denisa Kmec, Koordinátorka Zelenej školy

        • Karneval v ŠKD
          • Karneval v ŠKD

          • Fašiangy, teda obdobie od Troch kráľov až po Popolcovú stredu, sú zrejme najveselšou časťou roka. Na fašiangový utorok sa kedysi symbolicky pochovávala basa, čo znamenalo koniec muziky, zábavy a začiatok pôstu.

            Fašiangy vrcholili sprievodmi fašiangových masiek, najčastejšie to bola maska turoňa, kozy, medveďa a koňa. Tradičné sprievody dnes nahradili najmä karnevaly. Aj dnes sú fašiangy spojené najmä so zábavou, dobrým jedlom a oslavami konca zimy.

            Karneval sa každoročne koná aj v našej ŠKD. Inak tomu nebolo ani tento rok. Turoňa by ste u nás nenašli, ale stretnúť ste mohli vlka, líšku, motýľa... Nechýbali princezné, víly, futbalisti, baletky, policajti, postavy z hier a filmov. Zamaskovali sa dokonca aj pani vychovávateľky a pán vychovávateľ. Všetci sme sa vytancovali, zabavili, zasmiali.

            A keďže k fašiangom patrí aj dobré jedlo, nevynechali sme ani tradičné šišky, ktoré si žiaci vychutnali na záver vo svojich triedach.

            Už teraz sa tešíme na budúcoročný karneval.

            kolektív ŠKD

        • Január
          • Január

          • Jeden za všetkých, všetci za jedného! Vari niet nič trefnejšie, čo by vystihovalo tému mesiaca január, ktorou bola podpora kolektívnej vzájomnosti detí.

            Deti sa vrátili po zimných prázdninách, ktoré strávili prevažne s členmi svojich rodín. Mali by ste vidieť a hlavne počuť, koľko si toho mali so spolužiakmi ale aj s nami, pedagógmi, povedať. Rozhovory, v ktorých nájdeme veľa podobných zážitkov sú nesmierne dôležité. Deti, prostredníctvom nich, zisťujú, čo všetko majú so svojím okolím spoločné. V jednotlivých tematických oblastiach výchovy majú vychovávatelia v zásobe množstvo aktivít, vďaka ktorým podporia v deťoch záujem o vzájomnú komunikáciu a budujú pozitívnu afinitu.

            Medzi takéto aktivity zaraďujeme aj tie, ktorými si vytvárame príjemné prostredie v triede. Postačí k tomu aj spoločne upravená výzdoba okien i okenných parapet či násteniek. Vianoce vystriedali snehuliaci z polievkových misiek, korčule zdobené pomocou atramentu a zmizíka,  snežné sovy, zimné svetre, šály, čižmy, čiapky. Obľúbeným sa stal zrkadlový odraz, ulica plná zasnežených domov a predstavte si, že v jednej triede sa usadili na okennom parapete tučniaci z rôznych fliaš.

            Január patrí k najchladnejším zimným mesiacom a preto v tomto čase myslíme aj na zvieratká, ako oni prežívajú zimu. Deti sa dozvedeli, prečo je potrebné prikrmovať srnky, na čo vlci a líšky používajú v zime svoj huňatý chvost a ako pomôcť vtákom nájsť chutné zrnko. 

            No nielen zvieratá musia v chladnom čase zdravo jesť. Aj my, ľudia potrebujeme prísun vitamínov, aby nás nepremohla chrípka či nádcha. V jednotlivých oddeleniach ŠKD sme kládli dôraz na správne stravovanie v čase, kedy bacily útočia z každej strany. Deti objavili, že jedlo nemusí vyzerať fádne, ale umenie vieme vytvoriť aj na našich tanieroch.

            Pravdu povediac, v čase fašiangov je to celkom náročné. Preto sme si tento čas radosti a veselosti pripomenuli skôr výrobou karnevalových masiek - škrabošiek, šašov rôznych veľkostí a tvarov.

            Ak neveríte, presvedčte sa v galérii k tomuto článku!

        • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín na 1. stupni ZŠ v Miloslavove
          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín na 1. stupni ZŠ v Miloslavove

          • Vo štvrtok 8.2.2024 sa konalo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín na prvom stupni našej školy. Do súťaže v umeleckom prednese 1. kategórie sa zapojilo 17 účastníkov. Veľmi nás teší záujem našich žiakov o literatúru a čítanie kníh aj z našej malej knižnice. Najlepší recitátori z každej triedy 2. až 4. ročníka pred porotou prezentovali svoje recitačné schopnosti. Vyslovujeme poďakovanie a pochvalu všetkým účastníkom tohto kola a zároveň gratulujeme oceneným žiakom.

             

            Výsledky súťaže :

            Poézia : Talárová Kristína, Hajžušová Ella, Valentínová Daniela

            Próza :   Štefániková Diana, Nenčev Zoja, Wyka Jaroslav

                 

            Odmenou pre víťazov boli darčekové poukážky v hodnote 10 eur do knihkupectva Panta  Rhei a pre všetkých účastníkov sladká odmena.

             

            M. Madziková,  M. Glombíková

        • Žiacky projekt - Stavba Zeme
          • Žiacky projekt - Stavba Zeme

          • Žiaci piateho ročníka na dnešnej hodine geografie prezentovali svoje kreatívne projekty na tému Stavba Zeme. Vytvorili si modely vnútornej stavby Zeme z rôznych materiálov. Každý model bol nielen vizuálnym dielom, ale aj prostriedkom na prezentáciu a výklad nadobudnutých poznatkov pre svojich spolužiakov.

            Táto aktivita nielenže posilnila znalosti žiakov o danej téme, ale súčasne aj rozvíjala ich schopnosti v oblasti výskumu, tvorivosti a prezentačných zručností. Okrem toho sa vytvorila pozitívna atmosféra v triede, kedy sa žiaci učili nielen od pani učiteľky, ale aj od seba navzájom.

            PaedDr. Magdaléna Tekeliová

        • Zoznámenie sa s tradičnými remeslami
          • Zoznámenie sa s tradičnými remeslami

          • Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) sa od svojho vzniku v roku 1945 usiluje podporovať a zachovávať tzv. ľudové remeslá. O tom, že tradície našich predkov sú dôležité, sa dozvedeli aj žiaci 4.B. Niektoré z remesiel si mohli dokonca vyskúšať.

            Žiaci vyrábali hlinené srdce v keramickej dielni, srdce vyrábali aj v drotárskej dielni. Nemenej zaujímavé bolo maľovanie na sklo a veľký úspech zožala aj tkáčska dielňa, kde si naši malí majstri vyrobili náramok. Svoje diela si následne mohli odniesť domov.

            Našich štvrtákov okrem pekného výrobku určite potešila pochvala majsteriek ÚĽUV za veľmi vzorné správanie.

            Daniela Bahnová, Romana Pirih

        • Lyžiarsky výcvikový kurz 2024
          • Lyžiarsky výcvikový kurz 2024

          • V dňoch 5.2. – 9.2. sa naši siedmaci zúčastnili lyžiarskeho výcvikového kurzu na Donovaloch. Ubytovanie sme si veľmi pochvaľovali, v celom penzióne bola iba naša škola. Počasie nebolo úplne ideálne, ale všetci účastníci kurzu vytvorili úžasnú kamarátsku atmosféru, čím si spríjemnili celý lyžiarsky kurz. Žiaci boli rozdelení do niekoľkých skupín a každá skupina si zlepšila techniku lyžovania.

            Páni inštruktori pochválili všetkých žiakov za ich zodpovedný prístup k lyžovaniu.

            Z lyžiarskeho výcviku nám všetkým zostanú nezabudnuteľné zážitky a príjemné spomienky.

             

            Miroslav Barančík, Gabriela Klačanská, Martin Kandra, Tomáš Mišejka

        • Okresné kolá jazykových olympiád
          • Okresné kolá jazykových olympiád

          • V januári sa v Senci konali okresné kolá jazykových olympiád.

            Tobias Minárik z 8.B, ktorý našu školu reprezentoval na Olympiáde v nemeckom jazyku, vybojoval vynikajúce 2. miesto.

            Michal Kühn z 9.B sa na Olympiáde v anglickom jazyku umiestnil na skvelom 3. mieste a Bruno Kandra zo 7.A sa stal úspešným riešiteľom.

            Všetkým trom žiakom blahoželáme a tešíme sa z úspešnej reprezentácie našej školy.

             

            Mgr. D. Holodová

        • Rovesnícke vzdelávanie na 2. stupni
          • Rovesnícke vzdelávanie na 2. stupni

          • V dňoch 29. a 31. 1. 2024 na našej škole prebiehalo rovesnícke vzdelávanie v triedach piateho ročníka. 

            Žiaci vyšších ročníkov - deviataci Jakub Januška, Petra Škulavíková a siedmačka Katarína Ottmárová, ktorí navštevujú Biologicko – geografický krúžok odprezentovali svojim mladším spolužiakom tému globálneho otepľovania a potravinového problému vo svete. 

            Jakub, Petra a Katarína si pre nich pripravili pútavú prezentáciu po ktorej diskutovali napríklad o ďalšom využití odpadu z potravín, kompostovaní, recyklácii a možnostiach úspory energie v každodennom živote.

            Nakoniec si piataci svoje nové poznatky upevnili pracovnými listami. S vypracovaním im s nadšením pomáhali ich starší spolužiaci.

            Pre piatakov bolo rovesnícke vzdelávanie spestrením bežného vyučovania. Starší žiaci si precvičili komunikačné a prezentačné zručnosti a vyskúšali si vzdelávanie z pozície učiteľa.

            Mgr. Aleš Gaľa

        • Školské kolo geografickej olympiády
          • Školské kolo geografickej olympiády

          • Dňa 19.1.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Súťaže sa zúčastnilo spolu 32 žiakov v troch kategóriách.

            Olympiáda prebehla online formou, bola zložená z teoretickej a praktickej časti.

            Teoretická časť bola tento rok zameraná na zaujímavé témy ako: Sopky, Zemetrasenie, Vesmír, Dažďové pralesy, Nížiny Slovenska a Prírodné pomery Ázie.

            V praktickej časti žiaci vyhľadávali informácie pomocou atlasov.

            Umiestnení na medailových pozíciách získali diplomy, knihy a tiež si vybojovali postup do okresného kola v Senci. Poradie v jednotlivých kategóriách bolo nasledovné:

            Kategória G (5.ročník):1. miesto – Pavla Miklošová (5.A)2. miesto - Hana Ďurišková (5.A)3. miesto – Matúš Memersheimer (5.B)

            Kategória F (6 a 7.ročník):1. miesto - Sofia Linderová (6.B)2. miesto - Veronika Gerezdesová (6.A)3. miesto – Lucia Husáková (7.A)

            Kategória E (8 a 9.ročník):1. miesto - Samuel Novodomský (9.A)2. miesto - Marek Memersheimer (9.B)3. miesto – Natanael Tóth (9.B)

            Mgr. Aleš Gaľa