• Sme majstri okresu vo vybíjanej žiačok ZŠ
          • Sme majstri okresu vo vybíjanej žiačok ZŠ

          • Naša škola sa dňa 29.11.2023 zúčastnila školskej športovej súťaže „Okresné kolo vo vybíjanej žiačok ZŠ“ v Ivanke pri Dunaji. Do súťaže sa prihlásilo 12 škôl z okresu Senec: domáce družstvo ZŠ M.R. Štefánika Ivanka pri Dunaji, ZŠ Miloslavov,  Súkr. ZŠ Kysucká Senec, ZŠ Tajovského Senec, ZŠ Mlynská Senec, ZŠ Bernolákovo, ZŠ Nová Dedinka, ZŠ Blatné, ZŠ Kráľová pri Senci, ZŠ Dunajská Lužná, ZŠ Hamuliakovo a ZŠ Chorvátsky Grob. Družstvá boli vyžrebované do troch skupín, hralo sa systémom každý s každým a víťazné družstvá z jednotlivých skupín postúpili do finálovej časti turnaja. ZŠ Miloslavov  bola vyžrebovaná do skupiny „A“ v ktorej sme zvíťazili po výsledkoch: ZŠ Mlynská Senec 15:13, ZŠ Kráľová pri Senci 11:10 a ZŠ Blatné 8:8. Vo finálovej časti turnaja sme dosiahli fantastické výsledky po víťazstvách so Súkr. ZŠ Kysucká Senec 5:4 a ZŠ Bernolákovo 7:4.

            Naše dievčatá podali excelentný výkon a stali sa majsterkami okresu, čo je pre našu školu vynikajúci úspech!!!

            Celkové poradie: 1. ZŠ Miloslavov, 2. Súkr. ZŠ Kysucká Senec, 3. ZŠ Bernolákovo.

            Týmto by som sa chcel poďakovať nášmu družstvu v zložení: Vanesa Kučerová, Beata Mikulcová, Ema Lila Slováková, Silvia Masariková, Sofia Zara Benková, Ema Bittarová, Kristína Diková, Sabína Janíčková, Chiara Veronika Maronová, Hana Muráňová, Katarína Ottmárová a  Kiara Vizváryová za perfektnú hru a vzorné reprezentovanie našej školy!

             

            Vypracoval: Mgr. Miroslav Barančík

             

        • Okresné kolo technickej olympiády
          • Okresné kolo technickej olympiády

          • Dňa 23.11.2023 sa žiaci našej školy - Marek Memersheimer (9.B) a Michal Kühn (9,B) zúčastnili okresného kola technickej olympiády kategórie A v Senci.

            Súťaž sa konala v Základnej škole J. G. Tajovského a pozostávala z teoretickej a praktickej časti. Pre žiakov bola pútavá hlavne praktická časť, kde vyrábali vlastný výrobok - murársku špachtľu.

            Vo vyrovnanej konkurencii obsadili výborné 1.miesto.

            K úspechu im blahoželáme a držíme palce na krajskom kole v Bratislave.

            Mgr. Aleš Gaľa

        • Zážitkové vzdelávanie fyziky na 2. stupni
          • Zážitkové vzdelávanie fyziky na 2. stupni

          • Dňa 22.11.2023 nás ako každoročne navštívilo zábavno-vzdelávacie predstavenie "Kúzelná fyzika" v podaní pána Michala Figuru.

            Žiaci druhého stupňa (6. - 8. ročníka) si zopakovali, ale aj prehĺbili, spojili získané vedomosti z hodín fyziky prostredníctvom zábavných pokusov, do ktorých boli aktívne zapájaní.Veľmi sa tešíme aj na ďalšiu návštevu plnú experimentov, ktoré sú pre nás každý krát kúzelné!

            Ďakujeme!

            Mgr. Viktória Horná

        • Turnaj vo florbale o majstra školy
          • Turnaj vo florbale o majstra školy

          • Na našej škole sa v dňoch od 6. 11. do 13. 11. 2023 uskutočnil ďalší ročník florbalového turnaja o majstra školy. Do športovej súťaže sa prihlásilo 7 tried z II. stupňa súťažilo savyraďovacím systémom z vyžrebovaných dvojíc prihlásených tried. Turnaj mal veľký úspech aj pre to, že sa súťažilo počas 5. a 6. vyučovacej hodiny a reprezentantov jednotlivých tried mohli prísť povzbudzovať aj spolužiaci. Ďalším pozitívom turnaja bola aj spolupráca tried pri príprave súpisiek hráčov, dievčatá pripravovali transparenty, bolo cítiť celkovú tímovú prácu a nadšenie.

            Postupne sa do záverečných bojov prebojovali štyri triedy a to 9.A, 8.B, 7.A a 7.B.  V zápase o 3.miesto zvíťazila 7.A a vo finále 9.A porazila 8.B najtesnejším výsledkom až po samostatných nájazdoch 5:4. Všetky zápasy mali súťaživú atmosféru a žiaci sa už tešia na ďalší ročník florbalového turnaja. Novinkou turnaja bola cena Fair play, ktorú získala 8.B za celkové športové správanie, pomoc súperovi v prípade núdze, uznanie porážky a celkové pokojné vystupovanie počas súťaže.

            Poradie najlepších družstiev:

            1. 9.A

            2. 8.B

            3. 7.A

             

            Prvým trom tímom gratulujeme!!!

             

            Vypracoval: Mgr. Miroslav Barančík

             

        • Projektový deň: Medová desiata
          • Projektový deň: Medová desiata

          • Deti v našej škole vedia, že včely sú pre náš život veľmi dôležité. O ich význame vedia nielen z vyučovania, ale aj z rôznych aktivít, ktorými sa pravidelne oboznamujú s týmto užitočným hmyzom.

            Vo štvrtok, 9. novembra, si naši druháci pripomenuli význam včiel v rámci komplexného podujatia Medová desiata. Veľvyslanec Slovinskej republiky, pán Stanislav Raščan, ktorý našu školu navštívil už druhýkrát, deťom predstavil význam Slovinska v oblasti včelárstva. Slovenskí včelári najčastejšie chovajú včelu kranskú, ktorá pochádza práve zo Slovinska. Vďaka Slovincom si dokonca každý rok 20. mája pripomíname aj Svetový deň včiel.

            Lektorka slovinského jazyka z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, pani Saša Vojtechová Poklač, deťom predstavila knižku Marjana Mančeka Z denníka včielky Medky. Pomocou prezentácie sa deti mohli hravou formou naučiť základné vývinové štádia včely a dozvedieť sa, ako prebieha bežný deň v úli.

            Správca Včelárskej paseky v Královej pri Senci, pán Rudo Moravčík, ktorý je zároveň aj aktívnym včelárom, deťom detailne vysvetlil dôvody, prečo musíme včely chrániť a vážiť si ich. Taktiež získali množstvo informácií o týchto opeľovačoch. Deti si mohli prezrieť aj predmety, ktoré využívajú včelári, napr. dymák, včelársky klobúk, atď.

            V závere si deti pochutili na čerstvom chlebe s maslom a medom, medovníkoch a na pamiatku si odniesli aj malý darček – pečiatku včielky. Získané vedomosti si následne preverili s pani učiteľkami formou krátkeho zábavného testu.

            Sme presvedčení, že podobné podujatia sú pre deti veľmi obohacujúce. Nebolo tomu inak ani v rámci projektu medová desiata, ktorý umožnil deťom hravou formou načerpať množstvo nových vedomostí, vďaka ktorým si ľahšie osvoja učivo aj vo vyšších ročníkoch.

            Romana Pirih, koordinátorka projektového dňa

        • Školský šachový turnaj
          • Školský šachový turnaj

          • Dňa 8. 11. 2023 sa v našej škole konal školský turnaj v šachu – v hre, ktorá je označovaná aj ako kráľovská, alebo ako hra rozvíjajúca logické myslenie a pamäť. Turnaj rozhodcovsky zastrešoval pán Rafael Tománek, ktorý (zároveň) bude viesť v našej škole šachový krúžok (od budúcej stredy – 15. 11. 2023).

            Turnaja sa zúčastnilo spolu 10 súťažiacich šachistov, z toho 3 žiačky (Sofia Linderová zo 6.B, Naďa Janíčková zo 7.A a Gréta Volková zo 7.B triedy) a 7 žiakov (Patrik Prokopovič zo 6.B, Bruno Kandra zo 7.A, Viliam Greschner zo 7.B, Leonard Lamrani zo 7.B, Alex Michalič zo 7.B, Martin Uličný zo 7.B a Tobias Minárik z 8.B triedy). Šachisti boli rozdelení do dvoch skupín, v ktorých si medzi sebou zahral každý s každým.

            O napätie nebola núdza a v mnohých prípadoch musela byť stanovená remíza, pretože úroveň a stratégie šachistov boli skutočne veľmi vyrovnané. Po takmer 2 hodinách šachových partií sa na základe výsledkov v skupinách stretli proti sebe prví dvaja v boji o prvé miesto a druhí dvaja v boji o tretie miesto. Konečné umiestnenie bolo nasledovné:

            1. miesto – Bruno Kandra (7.A trieda)
            2. miesto – Viliam Greschner (7.B trieda)
            3. miesto – (po remíze) – Sofia Linderová (6.B trieda) a Leonard Lamrani (7.B trieda)

            Víťazom a všetkým zúčastneným gratulujeme!

             

            Vypracoval: PhDr. Martin Kandra, PhD.

        • Október
          • Október

          • Nikdy sa nevzdávaj! Túto radu si októbrové počasie vzalo naozaj k srdcu. Teplé leto vystriedalo mimoriadne teplé „babie“ leto. Niet divu, že si ho deti z oddelení ŠKD poriadne užili. Mnohé aktivity tak mohli z priestorov tried robiť na čerstvom vzduchu. Nebolo to len športovanie, ale i kvízy, súťaže a tiež diskusie na témy, ktorým sa v mesiaci október intenzívne venovali. Veď kde inde sa o zdravej výžive, do ktorej neodmysliteľne patrí mlieko či naše obľúbené jablká, môžu deti dozvedieť ako na mieste, na ktorom na nich dohliada ten najlepší lekár - slnko. Deň jablka má v našej škole už dlhoročnú tradíciu. Aj tento rok deti jabĺčka kreslili, modelovali, vystrihovali, lepili a dokonca ochutnávali dobroty, ktoré z jabĺk dokázali vyčarovať ich maminky.

            Tak, ako sa mení príroda počas jesenných mesiacov, mení sa aj človek, keď príde do veku, ktorý nazývame „jeseňou“ života. Práve starým rodičom a ich dôležitej úlohe v našich životoch sme v jednotlivý oddeleniach ŠKD venovali náležitú pozornosť. Deti pripravili milé darčeky, pozdravy a počúvali rozprávania a príbehy o deťoch a ich starých rodičoch. Boli zábavné i poučné.

            Október sa stal nezabudnuteľným pre našich prvákov. V deň ich imatrikulácie si zaspievali prvácku hymnu, otestovali si svoju šikovnosť a po odrecitovaní sľubu sa z nich stali ozajstní žiaci našej školy. Druháci ich prišli povzbudiť a motivovať tým, že im predviedli, čo všetko už vedia a pripomenuli si tak čas, keď boli prvákmi.

            Koniec mesiaca patril veselému popoludniu, v ktorom nechýbali netopiere, ježibaby, pavučiny, duchovia a samozrejme tekvice pekných tvarov, veľkostí, vyrobené rôznymi výtvarnými technikami.

            Všeličo, čo deti v októbri zažili a robili, to všetko formuje ich osobnosť a vy si to v pokoji pozrite v galérii tohoto článku.

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

          • Milou tradíciou sa už každoročne v našej škole stala IMATRIKULÁCIA PRVÁKOV. Tento akt prijatia za „veľkých žiakov školy“ prežívajú prváci a prváčky veľmi emotívne a je to pre nich ale i pre ich rodičov slávnostný a významný deň.

            Imatrikulácia prebiehala popoludní v dňoch 23. 10., 24. 10. a 25. 10. 2023 v hornej jedálni za účasti rodičov, vedenia školy a pedagógov. Nedočkavým prvákov sa pre každú prvácku triedu zvlášť predstavila vždy aj druhácka trieda s krátkym programom pod názvom „Čo už vieme“. V ňom ukázali druháci prvákom čo sa za jeden rok všetko naučili a povzbudili ich básničkami a tancami do ďalšej práce.

            Prváci potom po absolvovaní jednoduchej skúšky odvahy, sily, odhodlania a nebojácnosti boli svojou triednou pani učiteľkou pasovaní za prváka - prváčku. Pomoc a podporu dostali aj od našich najstarších žiačok z 8. B a 9. B. Žiačky Petra Šuppová a Mia Gútayová po tieto tri dni pomáhali zdolať všetkým našim prváčikom túto skúšku. Preto im patrí aj naše veľké poďakovanie.

            Po pasovačke prváci vo svojom sľube, ktorý svorne nahlas odrecitovali, zaspievali veselú prvácku hymnu a na pamiatku si odnášali domov imatrikulačnú listinu a darček v podobe ceruzky magnetky.

        • Rovesnícke učenie v našej škole
          • Rovesnícke učenie v našej škole

          • Hľadajme spôsob, aby učitelia menej učili a žiaci viac pochopili.“

            ( Jan Amos Komenský)

             

            Keď sa povie učenie alebo vzdelávanie, mnohým sa vynorí v hlave pojem škola, žiaci alebo vyučovací proces. Takéto ,,školské učenie sa“ však nie je alfou a omegou.

            Vzdelávanie zefektívnime aj vďaka inovatívnym metódam a technológiám. Tie majú svoje uplatnenie vo  výchove a vzdelávaní aj mimo triedy a školy.

            Tieto fakty nás motivovali k tomu, že v našej škole pokračujeme v úspešnom  projekte rovesníckeho učenia.

            Starší žiaci učia mladších tak, že si žiaci medzi sebou vytvárajú partnerstvá.  Pomáhajú si nielen v školskom , ale aj v osobnom prostredí.

            Takto sme vzdelávali žiakov celého prvého ročníka počas uplynulých týždňov.

            Význam užitočného hmyzu- včiel a motýľov vyučovali žiaci 5. 7. a 8. ročníka, ktorí navštevujú záujmový EKO krúžok v našej škole.

            Svojich úloh sa zhostili ako praví učitelia. Vysvetľovali, prednášali, ukazovali, opakovali aj napomínali. Ku každej preberanej téme si pripravili vlastnú prezentáciu, pracovné listy a kvízy.

            Rovesnícke učenie prinieslo novú formu vzdelávania a  malo veľmi veľa pozitívnych ohlasov, čo nás veľmi teší a zároveň motivuje k tomu, aby sme v danom projekte pokračovali.

             

            Mgr. Denisa Kmec, koordinátorka Zelenej školy

        • Základná škola Miloslavov získala certifikát a vlajku medzinárodného environmentálneho projektu Zelená škola
          • Základná škola Miloslavov získala certifikát a vlajku medzinárodného environmentálneho projektu Zelená škola

          • Jednou z hlavných priorít našej školy je kvalitná a pútavá aplikácia environmentálnej výchovy do vyučovacieho procesu.

            Práve tento zásadný fakt nás utvrdil v tom, aby sa naša Základná škola Miloslavov zapojila do medzinárodného programu Zelená škola.

            Program Zelená škola je určený pre školy, ktoré chcú zmeniť seba a svoje okolie, pomáha školám realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi, ktoré vedú žiakov a celú školu k šetrnejšiemu prístupu k životnému prostrediu. Podporuje tímovú prácu, spoluprácu a pomáha vytvárať spoločnú víziu školy, ktorá rešpektuje a prakticky chráni životné prostredie. Žiaci sú súčasťou pracovného tímu - kolégia. Analyzujú súčasnú situáciu na škole, následne navrhujú zlepšenia, ktoré sa snažia uskutočniť aj vďaka zapojeniu celej školskej komunity.

            Počas uplynulých rokov mali naši žiaci možnosť byť zapojení do veľkého množstva úspešných projektov, vďaka ktorým sme zvýšili povedomie problematiky environmentálnej výchovy.

            Mnohokrát doslova priložili ruku k dielu.

            Zo všetkých realizovaných projektov môžeme spomenúť napríklad Zber použitých zubných kefiek v spolupráci so spoločnosťou Curaprox. Našim žiakom sa v priebehu dvoch mesiacov podarilo vyzbierať spolu 507 kusov použitých zubných kefiek. Cieľom tohto projektu je skvalitnenie zberu triedeného odpadu a jeho následné zníženie, vďaka čomu kefky neskončia „len” v plastovom odpade, ale z každých 50 kusov kefiek je vyrobený 1 kus nádoby na triedenie odpadu.

            Našu školu navštívili aj zamestnanci Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky, ktorí žiakom priblížili prácu ochranára, zoológa, botanika, ako aj iných zaujímavých profesií potrebných na ochranu prírody. Dozvedeli sme sa ako sa stará o hendikepované živočíchy, čo je úlohou dendrológa, krajinára, či pracovníka environmentálnej výchovy.

            Možno aj na základe nadobudnutých informácií sa niektorí žiaci rozhodnú pre cestu profesionálneho ochranára prírody.

            Asi najväčším zážitkom pre deti bol workshop zameraný na vlastnoručnú výrobu papiera z nápojových obalov.

            Pani Ivona Urbanová, ktorá je národnou koordinátorkou pre Slovensko z firmy Circular Shield, bližšie predstavila našim žiakom projekt: Komunálny materiálový kruh.

            Žiaci si mohli teóriu o výrobe papiera z nápojového obalu- tetrapaku vyskúšať aj v praxi. Boli aktívnymi účastníkmi celého výrobného procesu, asistovali pri jednotlivých úkonoch, diskutovali o recyklácii a ochrane životného prostredia.

            V rámci Zelenej školy bolo našou hlavnou prioritou redukovať celkové vyprodukované množstvo odpadu v našej škole.

            Vďaka vopred premysleným krokom, radám, pomoci, aktívneho zapojenia sa do projektu zo strany vedenia školy, pedagogických i nepedagogických zamestnancov a usilovných žiakov sa nám tento smelý cieľ v období hodnotiaceho obdobia podarilo naplniť. Výrazne sme zredukovali množstvo vyprodukovaného odpadu oproti minulým rokom, efektívne separovali odpad a taktiež sme využívali vytriedený odpadový materiál na hry a ďalšiu tvorbu.

            Naša základná škola Miloslavov získala s ďalšími ocenenými školami na Slovensku najvyššie ocenenie, certifikát a vlajku medzinárodného projektu Zelená škola. Slávnostná certifikácia sa konala v priestoroch Kongresového hotela v Košiciach. Certifikácie sa zúčastnila koordinátorka Zelenej školy pani učiteľka Mgr. Denisa Kmec a zástupca pre 1. stupeň ZŠ pán  Mgr. Rastislav Vaľko.

            Medzinárodné ocenenie si mimoriadne vážime a veľmi sa z neho tešíme. Je to, ale i záväzok do ďalších rokov, aby sme v danom nastavenom trende úspešne pokračovali i naďalej.

             

            Mgr. Denisa Kmec, koordinátorka Zelenej školy

        • Školský pohár SFZ - predkolo okresného kola v malom futbale mladších žiakov ZŠ
          • Školský pohár SFZ - predkolo okresného kola v malom futbale mladších žiakov ZŠ

          • Naša škola sa dňa 24.10.2023 zúčastnila školskej futbalovej súťaže „Školský pohár SFZ - predkolo okresného kola v malom futbale mladších žiakov ZŠ“ na futbalovom ihrisku v Moste pri Bratislave. Do súťaže sa celkovo prihlásilo 16 škôl z okresu Senec. ZŠ Miloslavov bola vyžrebovaná do skupiny „C“ spolu so školami ZŠ Most pri Bratislave, ZŠ Tomášov, ZŠ Rovinka a ZŠ Malinovo. Hráči našej školy dali do futbalových zápasov všetko, bojovali na ihrisku s ďalšími družstvami čo im sily stačili, zápasy boli náročné aj z dôvodu, že sa hralo systémom každý s každým. Odohrali sme  kvalitné zápasy, prvé dva zápasy sme vyhrali s Tomášovom 4:1 a s Malinovom 3:2, ďalšie dva zápasy sme síce prehrali s Mostom pri Bratislave 3:4 a s Rovinkou 4:6, ale našej škole to stačilo so 6 bodmi na 2. miesto v skupine a týmto výsledkom sme si zabezpečili postup medzi 6 najlepších škôl do finálovej časti okresného kola!!!

            Veľké poďakovanie patrí nášmu družstvu v zložení: Patrik Snopek, Lukáš Bulík, Adam Matejovie, Boris Janev, Marcel Musil, Adrián Vizváry, Patrik Chrenko, Lukáš Lichtman.

             

            Vypracoval: Mgr. Miroslav Barančík

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

          • Aj  tomto školskom roku sa naša škola  zapojili do celoslovenského projektu HOVORME O JEDLE, ktorý organizuje nezisková organizácia Centrum rozvoja znalostí o potravinách. 

            Súťažno-vzdelávacia aktivita Hovorme o jedle je jednou z aktivít XI. ročníka HOVORME O JEDLE. Aktivity na našej škole k vyhláseným témam súťaže HOVORME O JEDLE sme  realizovali v termíne od 16.10.2023 do 20.10.2023 v jednotlivých ročníkoch takto:

            Prváci stavali potravinovú pyramídu – od pondelka do piatka na ňu dolepovali obrázky, vypracovávali pracovné listy zamerané na zdravé a nezdravé jedlo , sledovali prezentácie o chlebe, zelenine, ovocí, mäsu, mlieku...Projekt sa realizoval v každej prváckej triede a na konci týždňa sa všetky tri časti pyramídy zlepili dokopy. V piatok na Deň jablka ukončili žiaci tento týždeň posedením pri doma napečenými zdravými dobrotami a sledovaním rozprávky Bol raz jeden život.

            Druháci sledovali prezentácie o zdravej strave, skúšali vyrábať sušené jabĺčka, ktoré aj ochutnávali, riešili jabĺčkové príklady, tvorili jabĺčkové obrázky. Boli na exkurzii v jablkovom sade v Dunajskej Lužnej.

            Tretiaci sa tiež zúčastnili exkurzie v jablkových sadoch v Alžbetinom Dvore, kde si pochutnávali na čerstvých jabĺčkach. Vyrobili jabloňový strom s heslom „Zjesť jedno jablko každý deň “  a semafor zdravia.

            Štvrtáci venovali svoje rozhovory na tému zdravej výživy, snažili sa napísať o zdravej výžive zaujímavé slohy a  na výtvarnej východe tvorili projekty o vitamínoch.

            Aj žiaci na druhom stupni sa do projektu "Hovorme o jedle" zapojili rôznymi zaujímavými aktivitami.

            Piataci pred spolužiakmi prezentovali témy ako: Mliečne a celozrnne výrobky, Pitný režim, Ako zabrániť plytvaniu jedlom. Na výtvarnej výchove vyrábali rozličné výtvory zo strukovín a ryže.

            Šiestaci do školy preniesli rozmanité druhy ovocia a zeleniny s ktorými oboznámili spolužiakov. Pri prezentovaní sa zamerali na obsah vitamínov, minerálov, a tiež priaznivých účinkov na zdravie. Okrem bežných druhov ovocia a zeleniny sa žiaci dozvedeli zaujímavosti aj o menej známych druhoch ako: ananásové jahody, hurmikaki, patizón, mango.Na výtvarnej výchove žiaci 6.A triedy vyrábali 3D modely ovocia a zeleniny.

            Siedmaci diskutovali na tému zdravej stravy. Formou prednášky sa oboznámili s potravou pyramídou, základnými zložkami potravy a správnymi stravovacími návykmi. Následne vypracovávali pracovné listy a vytvárali vlastne jedálne lístky.

            Dievčatá 9. ročníka mali počas 3 hodín predmetu technika prednášky o zdravom životnom štýle, o správnom rozložení potravy v priebehu dňa a dôležitých zložkách potravy. Pripravili si aj zdravú ovsenú kašu z ovsených vločiek, vlašských orechov a ozdobili ju čučoriedkami.

            Do aktivít Hovorme o jedle sa zapojili aj žiaci s pani vychovávateľkami v školskom klube.

            Centrum rozvoja znalostí o potravinách vychádza z poznania, že kľúčovým pojmom v systéme hodnôt človeka je SLOBODA a prostriedok, ktorý robí ľudí slobodnejších vo svojom rozhodovaní je VZDELÁVANIE. Tým, že chápeme odkiaľ naše potraviny pochádzajú, ako a kým boli dopestované a spracované, akú úlohu zohrávajú pri ochrane zdravia a prevencii voči ochoreniam, aký je ich kultúrny a spoločenský význam, spájame príjemné s užitočným pri každodennom rozhodovaní o výbere potravín.

            PaedDr. Katarína Michaličová

        • Exkurzia v ovocnom sade
          • Exkurzia v ovocnom sade

          • V piatok 13.10.2023 sme s druhákmi navštívili ovocný sad v Dunajskej Lužnej, veľmi ďakujeme rodičom, ktorí nás tam zobrali a všetko vybavili.  Autobus čakal pri našej škole a odviezol nás až do ovocného sadu, kde na nás čakali krásne voňavé jabĺčka a hlavne tety a ujovia, ktorí sa starajú o to, aby ich bolo čo najviac. Dozvedeli sme sa veľa informácii napr. ako to je s malými stromčekmi, čo treba s nimi robiť, aby bolo ovocia veľa a hlavne zdravé, pekné, sladké, šťavnaté….Alebo prečo sú jabĺčka pod sieťami, ako ich chrániť pred mrazom a škodcami, koľko rôznych druhov a čo  pestujú. Všetko bolo zaujímavé a hlavne chutné, lebo sme iba nepočúvali, ale sme aj vyskúšali z rôznych druhov jabĺk a dali nám aj domov do obidvoch rúk… Je nám, ale ľúto, že tie jabĺčka sme nedosniesli domov, lebo sme ich zjedli ešte v škole(nie všetci:)), boli také chutné a voňavé, že sa im nedalo odolať.

            V pondelok 16.10. na takejto exkurzii boli aj naši tretiaci, ale keďže sú starší, tak si to spojili aj s  turistikou, lebo boli v ovocnom sade v Miloslavove pešo. Zvládli všetko super a nevracali sa len so zážitkami o ovocnom sade,  ale aj s plnými vreckami gaštanov, ktoré si po ceste nazberali.

            Ďakujem všetkým za  zaujímavé učenie:)

             

            PaedDr. K. Michaličová, Mgr. M. Bělousovová, Mgr. M. Glombíková

        • Pohybová príprava žiakov na 1. stupni
          • Pohybová príprava žiakov na 1. stupni

          • Všeobecná pohybová príprava je celoročný zážitkový kurz, obsahuje prvky gymnastiky,
            atletiky, pohybových hier a úpolových cvičení. Cieľom je rozvoj všeobecných pohybových zručností dieťaťa a osvojenie si základných pohybových vzorcov so správnym prevedením. U nás dieťa nadobudne to nevyhnutné, osvojí si základy z čoho bude v budúcnosti čerpať vo svojom športovom odvetví.

            Deti v sebe objavujú silné emócie víťazstva, sily kolektívu, ale aj ako chutí víťazstvo alebo prehra. Toto všetko sa spolu učíme ovládať, spoznávať a kontrolovať. To všetko sme zažili v rámci otvorenej hodiny, ktorá sa konala 22.9.2023 v priestoroch ZŠ Miloslavov.

            Preto je dôležité nepodceniť túto fázu a využiť jeho senzitívne obdobie na získanie týchto superschopností! 🙂

            Má tiež vplyv na zlepšenie koordinácie a rovnováhy, uvedomenie si vlastného tela v priestore, posilnenie hlbokého stabilizačného systému.

            Všešportová organizácia bola vytvorená na základe skúseností so športom, športovou prípravou a s dnešným životným štýlom detí.

            Účelom tréningovej jednotky je vyplniť deťom v rámci  mimoškolskej aktivity ich voľný čas pohybovými aktivitami pod dohľadom športových odborníkov a trénerov.

            Vyplniť voľný čas tréningovou jednotkou v trvaní  60 min.

            V rámci tréningovej jednotky sa deti budú učiť a zdokonaľovať.

            V rámci otvorenej hodiny, si deti vyskúšali niektoré zo svojich zručností a zdatností.

             

            PaedDr. Ivan Minčič

            e-mail: activo.akademia@gmail.com

            tel. kontakt: +421 911 951 358

        • Zážitkové učenie - Motýlia záhrada
          • Zážitkové učenie - Motýlia záhrada

          • V septembri sa v našej základnej škole Miloslavov objavili motýlie húseničky babôčky bodliakovej.

            Prišli k nám netradične, doviezol nám ich pán kuriér. 😊


            S nadšením sme ich privítali a vytvorili sme im v škole osobitné miesto v triede 1.A.

            Mali sme jedinečnú možnosť pozorovať zblízka život motýľov. Sledovali sme rýchly rast húseničiek, fascinujúcu premenu vitálnej húsenice na nehybnú kuklu a napokon zážitok na celý život - vyliahnutie motýľa.

            Naše „motýlie bábätká ” sme denne kŕmili vlastnoručne vyrobeným, sladkým nektárom, kúskami ich obľúbených jabĺčok a pomarančov. Počas ďalších dní sme netrpezlivo čakali, kedy sa naše “motýlie bábätká” premenia na dospelé motýle, načerpajú dostatok síl a precvičia si krídla.

            Následne sme ich práve dnes 6.10.2023 slávnostne v sprievode celého 1. ročníka vypustili na ich prvý let do sveta.  

            Celá motýlia farma bola pre nás vzrušujúcim a nezabudnuteľným zážitkom a obohatila naše učenie a vnímanie o hmyze i krásy vzniku nového života.

             

            Mgr. Denisa Kmec, koordinátorka Zelenej školy

        • September
          • September

          • 4. september bol výnimočný deň. Po dvoch mesiacoch prázdnin priestory školy opäť ožili. Bolo z nich počuť džavot a smiech. Na tvárach detí a žiakov bolo vidieť radosť, údiv, prekvapenie a zvedavosť. Nielen prváčence boli zvedavé, čo ich v tomto školskom roku čaká, ale aj všetci ostatní zasypávali svojich učiteľov a vychovávateľov otázkami, ktorých nebolo konca kraja. Prváci sa oboznamovali s novými priestormi, svojou triedou, šatňami i jedálňou. Zoznamovali sa s novými tvárami dospelých i detí v triede, do ktorej patria. Stali sa členmi nového kolektívu s novými pravidlami a vzťahmi. A práve tvorba kolektívnych vzťahov v oddeleniach ŠKD bola centrálnou témou mesiaca september. Aj deti z vyšších ročníkov sa počas prázdnin viac uvoľnili, vyrástli, dozreli a preto je dobré si znova naštudovať dobre mienené rady a návody, ako sa správať tak, aby sa naša škola a školský klub stali bezpečným miestom, v ktorom neutrpí žiadna detská duša ani telo. V každom z jedenástich oddelení sme venovali špeciálnu pozornosť Školskému poriadku v ŠKD, Pravidlám správania sa na školskom ihrisku a na vychádzkach. Deti si na modelových situáciách precvičili, ako správne reagovať, ak sa ocitnú v im nepríjemnej situácii, ak im niekto slovne alebo fyzicky ubližuje, alebo ak takéto konanie vidia a nevedia mu sami zabrániť. Na okamih sa z nich stali dokonca záchranári, aby vedeli podať prvú pomoc zranenému spolužiakovi alebo o ňu požiadať. Venovali sme sa rozhovorom o kamarátstve. Dobrý kamarát totiž vie nielen pomôcť, poradiť, ale aj pochopiť a ochrániť. Takýchto kamarátov nemusia mať deti len na našej škole. Každoročne v ŠKD pripravujeme pre deti z inej školy drobnú pozornosť v podobe záložiek do knihy. A tento rok sa deti naozaj predviedli. Svoju šikovnosť ukázali aj pri práci vo svojich oddeleniach pri výrobe pekných vtáčikov. Septembrový vietor vie poriadne rozstrapatiť vlasy a to inšpirovalo deti z druhého oddelenia, aby z vlny a farby vyrobili veselé strapaté hlávky. Nie každý sa však môže cítiť veselo. Pani vychovávateľky pripravili pre deti kreslené tváričky, reprezentujúce rôzne druhy emócií. Deti im potom vyrobili účesy z materiálu, ktorý našli na školskom dvore. Veselá emócia mala účes z kvietkov, emócia prekvapenia z konárikov a podobne. V každom oddelení sa objavil typický symbol jesene - šarkan. Tretiaci o ňom dokonca napísali príbeh, v ktorom vety zoradili podľa abecedy. Znalosť abecedy je veľmi dôležitá. Pomocou nej čítame, píšeme, komunikujeme. Presne tak to robia aj ľudia po celom svete, akurát pritom používajú jazyk tej ktorej krajiny. Európskym jazykom sme sa v ŠKD venovali netradičným spôsobom a ako prebiehal Európsky deň jazykov v ŠKD ste si už mohli pozrieť na stránke školy presne tak, ako tam nájdete výber zo septembrových aktivít v oddeleniach ŠKD.

        • Európsky deň jazykov 2023
          • Európsky deň jazykov 2023

          • 26. september patrí už od roku 2001 Európskemu dňu jazykov. Jeho cieľom je podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa v školách aj mimo nich učili viac jazykov. Cieľom tohto dňa je taktiež upozorniť na dôležitosť učenia sa cudzích jazykov, podporiť rozvoj kultúrnej rozmanitosti a vzbudiť u žiakov záujem o cudzie jazyky.

            Žiaci druhého stupňa sa spolu so svojimi vyučujúcimi zapojili do osláv Európskeho dňa jazykov aj tento rok. Siedmaci a ôsmaci vytvárali na hodinách francúzskeho jazyka s Francúzskom súvisiace záložky do učebníc, hrali hru Obesenec a kreslili obrázky podľa francúzskych pokynov vyučujúcej.

            Na hodinách nemeckého a anglického jazyka sa žiaci učili pozdravy v rôznych európskych jazykoch, „kreslili“ svoje obľúbené slová v rôznych jazykoch, ozdobovali európskymi symbolmi a vlajkami tričká, plátenné tašky či ponožky a maľovali vlajky štátov nielen na papier, ale aj na kamene rôznych tvarov a veľkostí.

            Veríme, že sa našim žiakom aktivity páčili a že sa v cudzích jazykoch budú naďalej s radosťou zdokonaľovať.

            Mgr. K. Kandrová, Mgr. Z. Greš, Mgr. P. Michlovičová, Mgr. D. Holodová

        • Európsky deň jazykov v ŠKD
          • Európsky deň jazykov v ŠKD

          • V duchu hesla „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom“, sme si v našej škole aj tento rok pripomenuli Európsky deň jazykov. Tento rok nám v ŠKD pri spoznávaní nových jazykov a kultúr pomohli aj rodičia našich detí, ktorí pochádzajú z iných krajín.

            Všetky oddelenia ŠKD mali možnosť navštíviť malý „veľtrh“, na ktorom sa im prezentovalo nasledujúcich 10 krajín: Argentína (Claudio David Gasparini), Grécko (Pavlos Isaakidis, Nikoleta Maraki), Gruzínsko (Zurab Chichua), Maďarsko (Juraj Bugár), Poľsko (Hubert Stanislaw Kania), Slovinsko (Peter Pavlič, Matija Pirih), Srbsko (Vlasta a Pavel Francisti), Taliansko (Orlando Picco), Ukrajina (Iryna Pokydanets) a Veľká Británia (Mish Bayoumi). Deti sa mohli zoznámiť nielen s jazykom tej či onej krajiny, ktorým sa im prihovoril priamo „native speaker“, ale aj s prírodnými či kultúrnymi krásami cudzích štátov. Mohli nahliadnuť do kníh písaných pre nich zvláštnym písmom (srbčina, gréčtina, gruzínčina, ukrajinčina), ochutnať lokálnu dobrotu, či odniesť si mapu, ceruzku, odznak... Na konci podujatia bolo každé dieťa odmenené aj peknou nálepkou známych turistických destinácií.

            Sme presvedčení, že deti si odniesli z podujatia množstvo nových informácií a zážitkov. Touto cestou ďakujeme všetkým zúčastneným, ktorí boli ochotní venovať svoj čas či dokonca aj dovolenku, aby rozšírili poznatky našich detí.

            Romana Pirih, ŠKD

        • Otvorenie školského roka 2023/24
          • Otvorenie školského roka 2023/24

          • Milí rodičia, milí žiaci, priatelia, 

            školský rok 2023/2024 spoločne otvoríme 4. septembra 2023 o 8,00 h na školskom dvore krátkym programom.

             

            Program:

            1. Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            2. Príhovor riaditeľky školy, starostu a predsedníčky Rady školy

            3. Úvodná triednická hodina pre žiakov 2.-9. ročníka - Žiaci dostanú organizačné pokyny k nasledujúcim dňom školského vyučovania. Prvý školský deň sa pre nich skončí o 9:40 hodine, kedy odchádzajú domov.

             

            Rodičia prvákov budú mať prvé rodičovské združenie vo svojej pridelenej triede spolu s dieťaťom; z kapacitných dôvodov odporúčame prítomnosť v triede len jedného rodiča.

            Prváčik si môže priniesť školskú tašku, prezuvky nie sú potrebné.

            Dozviete sa základné informácie od triednej pani učiteľky aj pani vychovávateľky. Predpokladané ukončenie rodičovského združenia je 10:30 h.

             

            Školský klub detí a školská jedáleň budú pre žiakov fungovať od  utorka 5. septembra 2023.

            ŠKD bude v prevádzke aj ranná služba od 6:30 – 7:30 h a popoludní do 17:15 h.

             

            V utorok 5. septembra 2023 majú všetci žiaci školy 4 vyučovacie hodiny (triednické hodiny so svojím triednym učiteľom). Vyučovanie končí o 11:40 h. V tento deň sa obed bude vydávať dlhšie vzhľadom na to, že všetky triedy školy končia v rovnaký čas.

             

            V utorok si už žiaci donesú prezuvky, desiatu, školskú tašku na učebnice, písacie potreby a blok na písanie.

             

            Od stredy 6.9.2023 sa začne už učiť podľa rozvrhu, ktorý bude zverejnený v Edupage.

             

            Tešíme sa na Vás!

             

            Vedenie školy