• Prehliadka Grasalkovičovho paláca
          • Prehliadka Grasalkovičovho paláca

          • Grasalkovičov, resp. Prezidentský palác je sídlom prezidenta Slovenskej republiky od roku 1996.

            Dal ho postaviť gróf Anton Grasalkovič, šľachtic chorvátskeho pôvodu a jeden z najvýznamnejších uhorských politikov. V tom čase slúžil ako letné sídlo. Gróf Grasalkovič bol obľúbencom cisárovnej Márie Terézie. V paláci usporadúval početné letné slávnosti a bály, na ktorých sa zúčastňovali členovia cisárskeho dvora. V roku 1775 ho navštívila aj samotná Mária Terézia, no a vo štvrtok 2.5.2024 doň zavítali žiaci 5.A a 5.B.

            Počas prehliadky, ktorá trvala približne 45 minút, mohli žiaci vidieť knižnicu, resp. pánsky salónik s výhľadom na Prezidentskú záhradu, prekrásny dámsky salónik, a taktiež kaplnku sv. Barbory s pôvodnými rokokovými a klasicistickými freskami.

            Pri odchode sme mali šťastie a videli sme aj výmenu stráží.

            Najväčším zážitkom pre všetkých ale bolo stretnutie s pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá si pre našich žiakov našla čas, prihovorila sa im a opýtala sa aj na to, či má niekto z nich ambíciu stať sa prezidentom alebo prezidentkou.

            Jedna zo žiačok pani prezidentke poďakovala kytičkou kvetov a krásnu knižnicu, do ktorej mali naši žiaci možnosť nahliadnuť, obohatia publikácie o Miloslavove a o našej škole, ktoré sme pani prezidentke odovzdali ako dar od našej pani riaditeľky.

            Veríme, že pre žiakov bola prehliadka Prezidentského paláca, ktorú zorganizovala Mgr. Petra Michlovičová,  nezabudnuteľným zážitkom.

             

            Mgr. Dagmara Holodová

        • Okresné kolo v 3 x 3 basketbale
          • Okresné kolo v 3 x 3 basketbale

          • Naša škola sa dňa 30. 04. 2024 zúčastnila „Okresného kola v 3x3 basketbale žiakov ZŠ“ v Moste pri Bratislave. Súťaže sa zúčastnilo 8 škôl z okresu Senec: domáce družstvo ZŠ Most pri Bratislave, ZŠ Miloslavov, ZŠ Tajovského Senec, ZŠ Mlynská Senec, ZŠ Kráľová pri Senci, ZŠ Bernolákovo, ZŠ Chorvátsky Grob, ZŠ Hamuliakovo. Družstvá boli vyžrebované do dvoch skupín, hralo sa systémom každý s každým a prvé dve družstvá v skupine postúpili do semifinále. ZŠ Miloslavov  bola vyžrebovaná do skupiny „B“ v ktorej sme postupne hrali s družstvami ZŠ Chorvátsky Grob 6:3, ZŠ Tajovského Senec 4:15 (víťaz okresu) a ZŠ Most pri Bratislave 6:7. Poslední zápas sme hrali s domácim družstvom, ktoré malo veľkú podporu svojich žiakov a vo vyrovnanom zápase o postup zo skupiny, sme prehrali len o jeden bod. V skupine „B“ sme skončili na 3. mieste a v celkovom hodnotení sme sa umiestnili na 5. mieste.

            Naši chlapci podali výborný výkon, rýchlo sa prispôsobili hre v telocvični a z celkového umiestnenia máme veľkú radosť aj z dôvodu, že sme boli jediná škola, ktorá nemá podmienky na tréning v telocvični. Pre našu školu je to výborný úspech!

            Týmto ďakujeme nášmu družstvu v zložení: Matej Zöllei, Dominik Snopek, Mihailo Stupar, Tobias Minárik.

             

            Vypracoval: Mgr. Miroslav Barančík

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • 18.4.2024 sa naša škola opäť zapojila do každoročnej verejnej zbierky Ligy proti rakovine.

            Pripnutím žltého narcisu na znak spolupatričnosti sme jasne ukázali, aké je dôležité navzájom si pomáhať.

            Vďaka naším žiakom a ich rodičom, zamestnancom školy a materskej školy, láskavým ľuďom našej obce sa nám podarilo vyzbierať sumu 572,14 €. Vyzbieraná suma bude použitá na financovanie programov a projektov na podporu onkologických pacientov.

            Všetkým veľmi pekne ďakujeme za dobrovoľný príspevok a prajeme pevné zdravie.

            Tiež chceme poďakovať žiakom - dobrovoľníkom za ochotu pri realizácii tejto krásnej akcie.

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • V dňoch 22.4.-26.4.2024 sa žiaci tretích ročníkov zúčastnili plaveckého výcviku  v športovom komplexe X-Bionic Sphere, Šamorín-Čilistov s počtom žiakov 62 a 3 pedagogickými zamestnancami.  Výcvik prebiehal podľa plánu. Žiaci boli rozdelení do 7 družstiev podľa plaveckej spôsobilosti. Pracovali podľa pokynov trénerov. Plavci si zdokonaľovali plavecké zručnosti, zvyšovali vytrvalosť, rýchlosť a súčasne aj techniku plávania v rôznych plaveckých štýloch. Neplavci sa formou hry oboznamovali s bezpečným pohybom vo vode, dýchaním vo vode, učili sa základným plaveckým zručnostiam: potápanie, splývanie, plavecké zábery rúk a nôh. Plavecký výcvik môžeme hodnotiť pozitívne, pretože všetci účastníci si vytvorili kladný vzťah k vode, prejavovali radosť z pobytu na plavárni, osvojili si správne návyky jednotlivých plaveckých štýlov. Na konci plaveckého výcviku žiaci obdržali účastnícke diplomy.Plavecký výcvik splnil  stanovené ciele aj plán.

            Mgr. Magdaléna Madziková 

        • Revolution Train
          • Revolution Train

          • Dňa 24.4.2024 sa žiaci 7B a vybraní žiaci 8A a 8B zúčastnili preventívnej akcie Revolution Train tzv. protidrogový vlak.

            V šiestich špeciálne upravených vagónoch so štyrmi kinosálami a ôsmimi interaktívnymi miestnosťami ponúka tento český projekt program zameraný na protidrogovú prevenciu pre deti a mládež.

            Vo vozňoch sme postupne sledovali príbeh drogovo závislého človeka, v interaktívnych miestnostiach potom lektori pracovali s deťmi na základe toho, čo vo filme videli. Na vlastné oči žiaci videli väzenskú celu, drogový brloh, ale ocitli sa aj na mieste tragickej autohavárie.

            Žiaci odpovedali na rôzne otázky, videli reálne kulisy a dokonca si vyskúšali aj zahrať role v podaní zadržaného dílera, právnika či vyšetrovateľov. Počas prehliadky vypĺňali anonymný dotazník, ktorý sa práve dotýkal poznatkov o omamných látkach, ich dostupnosti a podobne.

            Cieľom vlakového programu je prostredníctvom zapojenia všetkých ľudských zmyslov efektívne zapôsobiť na návštevníka vlaku, na jeho pohľad na legálne i nelegálne drogy, závislosti a inšpirovať ho k pozitívnym životným voľbám.

            Ďakujeme za sprostredkovanie tejto skúsenosti a určite odporúčame žiakom a pedagógom, aby sa v budúcnosti tejto aktivity zúčastnili.

            Ing. Eštoková Ildikó

        • Úspech našej žiačky v okresnom kole biologickej olympiády
          • Úspech našej žiačky v okresnom kole biologickej olympiády

          • Dňa 25.4.2024 sa žiačky našej školy - Adela Karabová (6.B) a Naďa Janíčková (7.A) zúčastnili okresného kola biologickej olympiády kategórie D.

            Súťaž sa konala v Mestskom kultúrnom stredisku v Senci a zúčastnilo sa jej spolu 22 žiakov.

            V teoretickej časti súťažiaci riešili všeobecný biologický test, ktorý bol zameraný na anatómiu, morfológiu a životné procesy rastlín a živočíchov Slovenska.

            Praktická časť bola zameraná na pozorovanie kvetných obalov a reprodukčných orgánov tulipánu.Vynikajúci výsledok zaznamenala Adela Karabová, ktorá vo vyrovnanej konkurencii obsadila 1. miesto.

            Mgr. Aleš Gaľa

        • Projektový Deň Zeme
          • Projektový Deň Zeme

          • 22. apríl je medzinárodným Dňom Zeme. Oslavuje sa každoročne už od roku 1970. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia. Preto sa aj naša základná škola v tento deň venovala téme Zem, ekológii, triedeniu odpadkov a zvyšovala povedomie žiakov o aktuálnych problémoch klimatických zmien formou diskusií, prezentácií a rôznymi aktivitami na školskom dvore a v blízkom okolí

             

            Tejto téme sme sa venovali počas celého vyučovania a tiež v popoludňajších hodinách v rámci Školského klubu detí.

            So žiakmi 1. stupňa sme si prostredníctvom prezentácií pozreli krásy Zeme, na druhej strane sme však mali možnosť vidieť aj to, ako môže neuvážený zásah človeka škodiť našej planéte.

            Zopakovali sme si ako sa správne recykluje odpad a čo do príslušných nádob na triedeniepatrí.

            Vyrábali sme pútavé plagáty, informačné letáky a svoju lásku k prírode preniesli i na výkresy v rámci hodín Výtvarnej výchovy. 

            Vytvorili ECO Activity book, girlandy a tričká. 

            Na Deň Zeme nezabudli ani štvrtáci, ktorí sa momentálne nachádzajú v Škole v prírode v Chvojnici. Doslova sa dá povedať, že sa pozreli do útrob našej planéty. Navštívili nefunkčnú baňu Cigeľ, ktorá je najmladšou v okolí. Dozvedeli sa zaujímavé fakty o tom, čo všetko sa nachádza pod zemským povrchom. Z návštevy bane si odniesli veľa nových poznatkov a zážitkov.

            V rámci pôsobenia žiakov v Školskom klube detí, si jednotlivé oddelenia rozšírili svoje vedomosti o potrebe chrániť našu planétu nielen v teoretickej rovine. Pomocou kvízov a zábavno- náučných hier. Špeciálnou výtvarnou technikou namaľovali našu modrú planétu a upratali celý školský dvor.

             

            Žiaci 2. stupňa si na hodinách chémie vyrátali prostredníctvom kalkulačky na výpočet uhlíkovej stopy množstvo oxidu uhličitého, ktoré produkuje domácnosť, ktorú obývajú. Namerané hodnoty ich nemilo prekvapili, nakoľko boli pomerne dosť vysoké. Následne si preštudovali odporúčania, ktoré vedú k zníženiu uhlíkovej stopy.

            Na hodinách informatiky vytvárali v programe Canva pútavé plagáty ku Dňu Zeme, plagáty doplnili tiež odporučeniami ako šetriť energiami v domácnostiach. V programoch PhotoEditor Pixlr upravovali na vysokej úrovni príslušné fotografie.

            Počas hodín Výtvarnej výchovy a Techniky vytvorili krásne umelecké diela aj s použitím prírodných a recyklovaných materiálov.

             

            Prostredie našej školy sme skrášlili ovocným stromčekom- jabloňou a výsadbou trvaliek, ktoré zasadili žiaci 8. ročníka. 

            Žiaci 9. ročníka nezabudli ani na neďaleký lesík v blízkosti našej školy, a tak sa ho rozhodli vyčistiť od odpadkov, ktoré sa v ňom nachádzali. Čím aspoň malou mierou prispeli k zveľadeniu svojho okolia.

            Na hodinách Anglického jazyka konverzovali a diskutovali o spôsoboch ochrany životného prostredia, zároveň sledovali náučné dokumenty a videá v anglickom jazyku, čím zdokonaľovali i svoju slovnú zásobu. 

            Žiačky 7. ročníka na základe jednoduchej úlohy v každej triede žiakom vysvetlili podstatu našej pomoci, nášho záujmu o prírodu a samotné životné prostredie.

            Každý v jednotlivej triede doslova priložil ruku k spoločnému dielu, keď zanechal svoj farebný odtlačok prsta na plagáte s ilustráciou našej Zeme a utvrdil sa v tom, že aj on sám má moc niečo zmeniť a niečo hodnotné po sebe zanechať.

            Všetky naše farebné odtlačky predstavujú na jednej strane silu jednotlivca, no na strane druhej ich spojením vzniká silnejšia moc niečo pretvoriť v našom svete k lepšiemu.

            Žiačky 2. stupňa navštevujúce EKO krúžok v spolupráci s pani učiteľkou, ktorá krúžok vedie, pripravili pre triedu 1. A zaujímavú napínavú hru s názvom "Mapa odpadov premenená na mapu pokladov". Žiaci hľadali indície a úlohy, ktoré boli skryté v areáli školského ihriska. Po ich nájdení a splnení všetkých úloh zameraných na ekológiu, recyklovanie odpadu a zdravého životného štýlu na deti čakal tajomný poklad, ktorý ich veľmi potešil. Zábavnou a interaktívnou formou rozšírili svoje vedomosti v oblasti ochrany a pomoci životnému prostrediu a Zemi samotnej.

             

            Je potrebné si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi.

             

            Veríme, že takéto projektové dni na školách môžu výrazne prispieť k zmenám v správaní sa detí a všeobecne tiež všetkých ľudí k našej prírode.

             

            Už teraz sa tešíme na ďalšie plánované projekty a zážitkové učenie v našej škole.

             

             

            Mgr. Denisa Kmec, Koordinátorka Zelenej školy

            Mgr. Romana Pirih, tím Školského klubu detí

        • Školský pohár SFZ
          • Školský pohár SFZ

          • Naša škola sa dňa 23.04.2024 zúčastnila finálovej skupiny okresného kola v malom futbale mladších žiakov ZŠ na futbalovom ihrisku v Bernolákove. Do finálovej skupiny postúpilo 6 najlepších škôl z okresu Senec (ZŠ Rovinka, ZŠ Bernolákovo, ZŠ Mlynská Senec, ZŠ Kráľová pri Senci, ZŠ M.R. Štefánika Ivanka pri Dunaji a ZŠ Miloslavov) z celkového počtu 16 prihlásených škôl. Hráči našej školy dali do futbalových zápasov všetko, bojovali na ihrisku s ďalšími družstvami čo im sily stačili. Zápasy boli náročné aj z dôvodu, že sa hralo systémom každý s každým. Odohrali sme kvalitné zápasy a celkove sme obsadili 6. miesto čo je pre našu školu úspech. Víťazom okresu sa stala ZŠ Rovinka.

            Veľké poďakovanie patrí nášmu družstvu v zloženíPatrik Snopek, Lukáš Bulík, Adam Matejovie, Boris Janev, Marcel Musil, Adrián Vizváry, Lukáš Lichtman.

             

            Vypracoval: Mgr. Miroslav Barančík

        • Škola tradičných remesiel
          • Škola tradičných remesiel

          • Žiaci 4.C a 3.C našej školy objavovali v sebe ukryté remeselné zručnosti. Navštívili UĽUV - Ústredie ľudovej umeleckej výroby v Bratislave . Boli sa zoznámiť a naučiť s tradičnými remeslami ako hrnčiarstvo, rezbárstvo, košikárstvo, drotárstvo, paličkovanie alebo tkanie na krosnách. Vyrobili si krásne srdiečka z drôtu, vtáčikov zo šúpolia, náramky a plstené zvieratká. Prežili krásny deň plný nových zážitkov a zručnosti. Ďakujeme lektorom UĽUVu za krásny prístup a obohatenie. Verím, že to nebola naša posledná návšteva.

            PaedDr. Katarína Michaličová

        • Úspech našich žiačok v okresnom kole biologickej olympiády
          • Úspech našich žiačok v okresnom kole biologickej olympiády

          • Dňa 11.4.2024 sa žiačky našej školy - Petra Škulavíková (9.A), Katarína Ottmárová (7.A) a Sofia Linderová (6.B) zúčastnili okresného kola biologickej olympiády kategórie E "Poznaj a chráň!" v Senci.

            Súťažilo sa v 2 odbornostiach - v zoológii a botanike.

            V teoretickej časti žiaci riešili test a identifikovali flóru a faunu vodného ekosystému. Súťažiacich potrápili hlavne latinské názvy rastlín a živočíchov.

            V praktickej časti prezentovali výsledky svojho terénneho výskumu v podobe herbára alebo zbierkou fotografii a kresieb.

            Na stupni víťazov sa umiestnili 2 naše žiačky.

            V odbornosti botanika obsadila výborné 1. miesto Petra Škulavíková, čím si zabezpečila aj postup do krajského kola v Bratislave.

            V odbornosti zoológia získala Sofia Linderová 3. miesto.

            Zo súťaže si žiačky odniesli diplomy a darčekové poukážky.

            Mgr. Aleš Gaľa

        • Marec
          • Marec

          • Prvý jarný, slnečný, optimistický, veselý, zdravý, náučný i slávnostný. Presne taký bol marec v našom ŠKD.  Čo všetko sa s prírodou deje práve na jar sa deti dozvedeli počas popoludňajších aktivít, týkajúcich sa prírody a environmentálnej výchovy. Rozpoznávali mláďatká domácich zvierat, sledovali klíčenie a rast rastlín, zoznámili sa s prvými jarnými kvetmi. Každé oddelenie stvárnenie týchto tém prispôsobilo veku detí. V jednom tvorili z papiera, kreslili, v ďalšom sledovali rozprávky, detské vzdelávacie programy či dokumentárne filmy a zaujímavosti zo sveta prírody a svoje vedomosti si overili v kvízoch a súťažiach. Neoddeliteľnou súčasťou prírody je voda. Voda, bez ktorej by život nemohol existovať. 22. marca si na celom svete pripomíname jej význam a vzácnosť. Nebolo tomu inak ani v našej škole. Deň vody je jedným z významných dní, ktorým aj v ŠKD venujeme náležitú pozornosť. Deti prežili zábavné popoludnie, vyskúšali si šikovnosť v lovení smetí z vody, čím vyslobodili ryby a iné vodné živočíchy, v ceste labyrintom, zhadzovaní plastových pohárov striekacou pištoľou a v ďalších aktivitách.

            Nuž a aká by to bola jar bez pripomenutia si zvykov a tradícií našich predkov? Počas dvoch dní sa deti nápaditou formou preniesli do čias, kedy bolo vynášanie Moreny tradičným zvykom v každej obci, riešili hravé vedomostné úlohy a tešili sa z prvých jarných dní ako aj z príprav na krásne a veselé Veľkonočné sviatky.

            Marec sa hrdí ešte jedným prívlastkom - mesiac knihy. Počas celého mesiaca deti čítali svoje obľúbené knižky, hrali sa na hrdinov o ktorých čítali, stali sa z nich ilustrátori i mladí spisovatelia. Vďaka čítaniu sa deťom cibrí fantázia, pamäť a učia sa vnímať svet okolo seba z pohľadu iných. Kto veľa číta, ľahšie sa vyjadruje, ukladá myšlienky a dokáže pozorne počúvať.  Mesiac knihy využívame práve k tomu, aby sme deti naučili rozprávať sa aj počúvať.

            Pohyb nám pomáha prekonávať jarnú únavu. Toto tvrdenie si zobrali k srdcu naši druháci, ktorí jar privítali po svojom - na korčuliach. So zimou sa rozlúčili absolvovaním korčuliarskeho kurzu, ktorý ich obohatil o nové zážitky a športové zručnosti.

            Záver mesiaca patril k oslave tých, bez ktorých by sme žiadne povolanie nemohli vykonávať s istotou a ľahkosťou - naším učiteľom.

            Nemajte obavy, všetko sme podrobne dokumentovali a fotografie nájdete ako vždy, v galérii k tomuto článku.

        • Poznávací zájazd do Paríža
          • Poznávací zájazd do Paríža

          • V dňoch od 18.03.2024 do 22.03.2024 sa vybraní žiaci tried 8.A a 8. B, doplnení žiakmi 7.A triedy spolu s učiteľmi Mgr. Zuzanou Greš, Mgr. Martinou Musilovu, Mgr. Rastislavom Vaľkom a Mgr. Alešom Gaľom zúčastnili v spolupráci s CK DAKA poznávacieho zájazdu do Paríža.

            Myšlienka exkurzie sa zrodila už minulý rok, nakoľko sa na našej škole začal vyučovať aj francúzsky jazyk (ako druhý cudzí jazyk od 7. ročníka) a hľadali sme možnosti, ako zatraktívniť výučbu tohto krásneho, aj keď náročného jazyka. Týmto sa chceme poďakovať aj pani riaditeľke a vedeniu školy, že nás podporili a umožnili nám takýto poznávací zájazd naplánovať. 

            Po mesiacoch príprav, vybavovačiek a telefonátov nastal dlho očakávaný okamih. 18.3. sa v popoludňajších hodinách pred Remeselným dvorom zhromaždilo 41 nadšených detí s rodičmi, ktorí ich prišli odprevadiť. Čakala nás dlhá cesta autobusom cez Rakúsko, Nemecko až do Francúzska. Deti boli plné energie a mnohé od nadšenia ani nevedeli zaspať 😊Ráno sme sa už zobudili vo Francúzsku, niektorí sa prebrali nedočkaví a s úsmevom na perách, iní doslova dolámaní kvôli rôznym krkolomným polohám, ktoré sme skúšali a hľadali, len aby sme sa aspoň ako-tak vyspali. Fyzioterapeuti by z nás asi radosť nemali, keby vidia, ako sa niektorí z nás dokázali poskladať a poskrúcať 😊 Do Paríža sme prišli okolo 7h ránoa doslova sme sa museli „preštrikovať“ typickou parížskou zápchou až do nášho prvého cieľa. Naše kroky viedli na Eiffelovu vežu. Táto 330m vysoká a 10100 ton vážiaca architektonická dominanta bola uvedená do prevádzky v roku 1889 ako symbol Svetovej výstavy a stala sa atrakciou hlavného mesta. Tri výškové úrovne veže poskytujú ideálne podmienky na pozorovanie zaujímavostí, ako sú Champs de Mars, École Militaire a Invalidovňa. Veža je zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO. My sme vyšli výťahom až úplne hore. Niektoré deti si siahli na svoje limity, nakoľko sa báli výšok, ale napokon sme to všetci úspešnezvládli. V každom z nás ostal neopakovateľný pocit, výhľad na Paríž bol neskutočný. Potom sme sa vybrali na obedmetrom, ktoré zanechalo v deťoch dojem a vzbudilo aj rešpekt, hlavne tým, ako je systém metra prepracovaný a ako často chodia rôzne linky. A ako chodia rýchlo 😊 Zavítali sme do samoobslužnej reštaurácie Flunch, kde niektorí ochutnali rôzne francúzske jedlá, ako napr. boeuf bourguignon. Po výdatnom obede sme sa pešo prešli Parížom, cez rue de Rivoli, známu nákupnú ulicu, okolo záhrad Tuileries až ponajznámejšiu avenue Champs-Élysées s Víťazným oblúkom. Tu si mnohé dievčatá splnili sen a nakúpili si rôzne parfumy a krémy v známej parfumérii Sephora. Sephora už asi dlho nezažila také tržby 😊 Celý čas nás sprevádzala pani z cestovnej kancelárie, ktorú deti oslovovali pani Elenka a neodmysliteľne k nej patril jej spoločník, zelený dáždnik. A okrem dáždnika aj neskutočná energia... pani Elenka jej mala na rozdávanie, až sme občas nestíhali 😊 Napokon sme si spravili aj menej zábavné nákupy v potravinách, aby sme mali niečo na večeru a úplne vyšťavení, ale plní očakávaní z ďalších dní, ktoré nás čakali, sme sa dostavili do hotela. 

            Druhý deň sme si vychutnali pravé francúzske raňajky, lahodné croissanty, bagetky, pečivo a čerstvý džús. Hneď po skvelých raňajkách sme vyrazili do Versailles. Vznikol v čase vrcholu kráľovskej moci vo Francúzsku ako symbol absolutistickej monarchie. Veľmi sa nám páčili kráľovské komnaty a zrkadlová sieň. Versailleský park za budovou zámku je neoddeliteľne spätý so zámkom. Jeho krása spočíva v tom, že je veľmi prehľadný a pomerne súmerný. Z hornej zámockej terasy sa rád díval Ľudovít XIV. Záhrady sú podľa Guinessovej knihy rekordov najväčšie na svete. Versailles je taktiež, a právom, v zozname UNESCO. Potom sme sa autobusom previezli až na Montmartre ku chrámu Sacré-Cœur, ktorý je najvyšším bodom Paríža. Táto bazilika sa pravidelne umiestňuje na zoznamoch najkrajších stavieb v Paríži a vo Francúzsku. Na stavbu Sacré-Cœur nebol použitý hocijaký materiál, je z travertínového vápenca, ktorý pri styku s dažďovou vodou vylučuje látku, ktorá vytvára ochrannú vrstvu a stavbu čistí. Tá mu zároveň dodáva bielu farbu.A práve vďaka svojej bielej farbe sa jej hovorí aj Veľký meringue podľa snehových pusiniek – dezertu s pôvodom vo Francúzsku či Alabastrová svadobná torta alebo Veterník. Mnohí však tieto prezývky spojené s dezertmi považujú za nelichotivé. K bazilike vedú schody... veľa schodov, ktoré pre mnohých boli veľkou výzvou. Niektorí trochu podvádzali a vyviezli sa hore malou lanovkou 😊 Úžasnú atmosféru dotvárali pouliční umelci, ktorí tam spievali a tancovali. Mnohí z nás si potom v okolí Montmartru nakúpili suveníry a pri Moulin Rouge (svetoznámom francúzskom kabarete, ktorý doslova očaril a vzbudil pozornosť v niektorých deťoch) nás vyzdvihli naši šoféri z CK. Tí nás vzali na famóznu plavbu po Seine. Nakoľko sme sa zas ocitli v úplnej zápche a hýbali sme sa priam krokom, neostávalo nám veľa času, aby sme stihli odchod lode. Za 4 minúty sa nám ale podarilo priam nemožné a dokázali sme za ten čas nielen kúpiť lístky, ale aj sa presunúť na loď, bez akýchkoľvek strát 😊 Pyšní, plní adrenalínu sme mohli začať obdivovať pamiatky Paríža z inej perspektívy. Z rieky vysvietené pamiatky sú nádherné, hlavne, keď zapadá slnko. Všetci si plavbu neskutočne užili.

            Tretí deň v Paríži začal veľkým balením a presunom vecí z hotela do autobusu. Vystúpili sme v centre a prešli sme sa k Luxemburským záhradám, ktoré sú druhým najväčším verejným parkom. Luxemburský palác dala na začiatku 17. storočia postaviť Mária Medicejská. Pokračovali sme tajuplnými uličkami Paríža (v latinskej štvrti), cestou sme sa zastavili aj v útulnej cukrárni, kde sme si nakúpili veľa sladkých dobrôt. S taštičkami cukroviniek sme sa vybrali ku chrámu Notre-Dame, ktorý sa nachádza v centre mesta v Île-de-la-Cité. Ide o ranogotickú stavbu, ktorá sa stala základom a inšpiráciou pre ďalšie významné gotické stavby. Je jedinečná nielen svojím vzhľadom, ale aj celkovou konštrukciou a architektúrou. Nad hlavnými vchodmi sa týčia dve predné hlavné veže – zvonice. Katedrála ja zaradená medzi svetové kultúrne dedičstvo UNESCO. V roku 1804 sa tu odohralo pomazanie Napoleona I. pápežom. V apríli 2019 katedrálu postihol ničivý požiar, momentálne prebiehajú rozsiahlerekonštrukcie, aj kvôli Olympijským hrám, ktoré sa tu budú v lete odohrávať, takže sme sa jej krásou mohli kochať len zvonka. Napokon sme sa presunuli do Louvru. Patrí k najnavštevovanejším a k najslávnejším múzeám na svete. Rozlohou je tretím najväčším múzeom na svete. Otvorili ho 10.8.1793, základ zbierky vytvoril už kráľ František I. Zbierku značne rozšíril Napoleon Bonaparte, ktorý dal priniesť rôzne predmety z celého sveta. Obraz, ktorý sme všetci chceli vidieť a hneď sme sa ho vybrali hľadať, bola jednoznačne Mona Lisa od talianskeho renesančného umelca Leonarda da Vinciho. Hoci je tento obraz všeobecne známy pod názvom Mona Lisa, v taliančine a španielčine sa preň používa názov La Gioconda, vo francúzštine La Joconde. Oba varianty názvu odvíjajú svoj pôvod od mena zobrazenej dámy – „Lisa“ je jej krstné meno, pomenovanie „Gioconda“ je prispôsobené priezvisku jej manžela. „Monna“ je v taliančine zaužívaná skratka slova „madonna“, doslova „moja pani“. Po taliansky gioconda ale znamená aj veselá, rozmarná žena, táto verzia teda korešponduje aj so záhadným úsmevom na perách portrétovanej dámy. Leonardo da Vinci sám svoje obraz nepomenoval. Po návšteve Louvru sme sa unavení, ale plní umeleckých zážitkov, presunuli do La Défense, štvrti v parížskej metropolitnej oblasti, tvorenej modernými budovami. Leží severozápadne od centra Paríža, na ľavom brehu Seiny, a patrí k najvýznamnejším moderným urbanistickým celkom sveta. Stoja tu výškové budovy najrozličnejších tvarov, farieb a použitých materiálov. Na povrchu sa nachádzajú administratívne budovy, reštaurácie, obytné domy, kultúrne a športové zariadenia. My sme si dali rozchod v nákupnom centre, kde sme spravili ešte posledné nákupy, aby sme potešili nielen svojich blízkych, ale aj seba 😊 O 20h naša púť po Paríži skončila a my sme vyrazili domov. Cestu sme si krátili spevom a počúvaním hudby. Mnohí sa rozprávali, odovzdávali si dojmy a rozprávali zážitky. A až doma sme si asi tak naozaj uvedomili, čo všetko sme videli a zažili a aké obrovské zážitky nám ostanú na celý život...

             

            Mgr. Zuzana Greš

        • Matematická súťaž Klokan
          • Matematická súťaž Klokan

          • Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Tento rok sa koná už po 26-krát. Organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o.

            Dňa 26.3.2024 si aj naši 49 žiaci z druhých, tretích a štvrtých ročníkov otestovali svojevedomosti z matematiky. Každý účastník tejto súťaže získa diplom a malý darček, tí najúspešnejší i vecnú cenu.

            Prebehne tiež žrebovanie spomedzi súťažiacich o 5 hodnotných cien, a to mobilov.

            Dňa 17.4.2024 budú zverejnené prvé výsledky na www.matematickyklokan.sk a na danej webovejstránke budú od 26.4.2024 zverejnené tiež finálne výsledky súťaže. Veríme, že našim žiakom sa darilo pri vypracovávaní matematických úloh a sme zvedaví naich výsledky!

            Mgr. Lenka Lehutová, školská koordinátorka matematickej súťaže Klokan

        • Úspech našich žiakov v okresnom kole geografickej olympiády
          • Úspech našich žiakov v okresnom kole geografickej olympiády

          • Dňa 12.marca 2024 sa na ZŠ Mlynská v Senci uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády. Tento rok sa súťaže zúčastnilo spolu až 123 žiakov, ktorí súťažili v 3 kategóriách. Našu školu reprezentovalo 9 žiakov. Všetci žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi.

            Vynikajúci výsledok zaznamenala žiačka 5.A Pavla Miklošová, ktorá v kategórii G obsadila 1. miesto. 

            Pekné umiestnenie dosiahli aj Sofia Linderová (6.B) a Anton Kamon (8.A ), ktorí sa vo svojich kategóriách umiestnili na 4. mieste.

            Mgr. Aleš Gaľa

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Naši úžasní žiaci nás dnes veľmi milo prekvapili – keďže zajtra oslavujeme náš sviatok Deň učiteľov, ráno pred začiatkom vyučovania nám prišli do zborovne zablahoželať. 

            Osobne nám poprial zástupca žiakov za každý ročník a potom nám žiačky zo 6.A odovzdali kyticu z ručne vyrobených kvetov z papiera.

            Za toto milé gesto im v mene celého kolektívu chcem poďakovať a odkázať, že sme na vás hrdí!